Gerzson
-3 °C
3 °C

Az amerikaiak nem hisznek a NAÜ-nek

2003.11.13. 10:06
Washington szerint lehetetlen elhinni a Nemzetközi Atomenergia- ügynökség (NAÜ) jelentésének azt a következtetését, amely szerint nincsen arra bizonyíték, hogy Irán nukleáris fegyverprogramon munkálkodna.
John Bolton amerikai külügyi államtitkár szerdán egy beszédében azon értetlenkedett, hogy a NAÜ nem lát bizonyítékot Irán nukleáris katonai programjára, noha a jelentés hosszú litániában rója fel vállalt kötelezettségeinek súlyos megszegését. Emellett széltében-hosszában taglalja, hogy Teherán az elmúlt 18 évben mindent letagadott és félrevezette a nemzetközi közösséget. "Azt kell mondanom, hogy a jelentésben foglalt állítást egyszerűen lehetetlen elhinni, az amerikai kormánynak más a véleménye erről" - mondta Bolton. Kijelentette, hogy a NAÜ jelentése csak megerősítette azt az amerikai nézetet, hogy a kényes nukleáris képességek megteremtésére irányuló titkos iráni erőfeszítések csakis nukleáris fegyverprogram részeként értelmezhetők.

John Bolton az amerikai külügyminisztériumban a fegyverzetellenőrzési kérdések legmagasabb rangú felelőse, és a tárcánál "héjának" számít. A külügyi tárca által közzétett beszédének mondanivalójával azonban a legfelsőbb szinten is egyetértenek.

Plutónium békés célokra?

A bécsi székhelyű szakosított ENSZ-szervezet kormányzótanácsa elé terjesztett belső jelentés szerint Irán titokban plutóniumot állított elő és uránt dúsított gázcentrifugák és lézertechnikai berendezések alkalmazásával. Teherán azt is elismerte, hogy megsértette az atomsorompó-szerződésben vállalt kötelezettségeit, mert erről nem tájékoztatta a NAÜ-t. A jelentés szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek nincsenek bizonyítékai arra, hogy Teherán atomfegyver kifejlesztését célzó programot indított volna el, és titkos tevékenysége atomfegyverkezési programmal állna összefüggésben. A dokumentum arra is utal, hogy Irán egyre nagyobb mértékben mutat együttműködési készséget a NAÜ szakértőivel. A jelentésről november 20-án dönt a NAÜ kormányzótanácsa.