Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

60 ezer centrifuga az iráni atomprogramhoz

2006.11.14. 19:35
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség plutónium és dúsított urán nyomaira bukkant egy iráni nukleárishulladék-feldolgozóban. Magyarázat nincs.

Irán 60 ezer centrifugát kíván üzembe állítani, hogy fűtőanyagot állítson elő polgári atomerőművei működtetéséhez, közölte kedden Mahmúd Ahmadinezsád elnök az állami televízió által sugárzott sajtóértekezletén. "(Nukleáris) fűtőelemeket akarunk gyártani, most az út elején tartunk" - közölte az iráni elnök.

Mohammed Ali Hoszeini, a teheráni külügyminisztérium szóvivője vasárnap kérdésre válaszolva megerősítette: Irán kitart amellett, hogy további 3000 centrifugát szereljen fel 2007 márciusáig. A 164 centrifugából álló, második centrifugasort október végén szerelte fel az iszlám köztársaság, amely állítja, hogy urándúsítási programja egyelőre nem lépte túl a kutatási kereteket. Szakértők szerint több mint 3000 centrifugára van szükség ahhoz, hogy már ipari méretben tudjanak előállítani fűtőanyagot az energiatermelést szolgáló atomerőművekhez.

Az iráni elnök úgy vélte, hogy az idő Teheránnak kedvez atomprogramja fejlesztéséhez. "A nagyhatalmak megpróbálták megakadályozni népünket, hogy nukleáris téren megvalósíthassa jogait. De Isten segítségével és népünk ellenállásának köszönhetően Irán teljes egészében birtokában van a nukleáris fűtőanyag-előállítás folyamatának, és az idő Iránnak kedvez" - jelentette ki Ahmadinezsád.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jövő heti ülésére készített, kedden kiszivárgott jelentés szerint Irán húzza az időt, és nem működik együtt az atomsorompó-szerződés felügyeletével megbízott szakosított ENSZ-szervezettel. A NAÜ a négyoldalas jelentésben Teherán szemére veti, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának felszólítása ellenére folytatja az urándúsítást, és nem biztosítja az elvárt átláthatóságot, akadályozva a szervezet szakemberei által elvégezni kívánt ellenőrzéseket. A dokumentumban az is szerepel, hogy a NAÜ munkatársai plutónium és dúsított urán nyomaira bukkantak egy iráni nukleárishulladék-feldolgozóban, és a lelettel kapcsolatban magyarázatot várnak Teherántól, eleddig hiába.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője az iráni elnök bejelentése után úgy nyilatkozott: Irán szándékának a 60 ezer urándúsító centrifuga felszereléséről már azokat is meg kellene győznie, akik kételkednek abban, hogy Teherán atomfegyver előállítására törekszik. A bejelentésnek "leleplező sokként kellene hatnia a világ többi része számára" - hangsúlyozta Sean McCormack. Az amerikai-iráni tárgyalásokról bővebben>>>