Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Irán százmilliárd dollárt vár Iraktól

2003.12.18. 10:51
Az iraki átmeneti kormány vezetője szerint Iránt kárpótolni kell az 1980-as években folyt iraki-iráni háború miatt, de a kártérítés összegéről és idejéről még nincs megegyezés. Egyes irániak szerint az Egyesült Államok is felelős az Iránt ért károkért, mert a háborúban Huszeint támogatták.
Irán százmilliárd dollár kártérítést vár Iraktól az 1980-as években az országot ért iraki támadások okozta veszteségekért. Az iráni kormány egy komplett vádiratot készít, amelyben Szaddám Huszein "bűneit" részletezik, és kérik az exdiktátor nemzetközi törvényszék elé állítását. Egyes iráni politikusok szerint az Egyesült Államokat is be kellene perelni, mert az Irak-iráni háború idején Washington jelentős támogatást nyújtott Huszeinnek. Irán arra is rámutatott, hogy a Huszein által ugyancsak lerohant Kuvait jelentős kompenzációt kapott az ENSZ "olajat élelmiszerért" programján keresztül.

Abdul Aziz al-Hakim, az Iraki Átmeneti Kormányzótanács elnöke bejelentette, hogy Irán igényei jogosak, de még további megbeszélések szükségesek ezzel kapcsolatban. Szakértők szerint Hakim bejelentése az iraki-iráni kapcsolatok enyhülését jelzi.

Régi kapcsolat

Hakim nemcsak az iraki átmeneti kormányzat vezetője, hanem egyben az iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsa párt, a legjelentősebb síita párt vezetője is. A párt igen jó viszonyban áll Teheránnal, hiszen Szaddám Huszein uralmának idején a párt Iránban működött. Elemzők szerint mivel valószínűleg úgyis az ország síita többsége dominálna egy létrejövő demokratikus kormányban, ezért ésszerű, hogy Bagdad jó kapcsolatokra törekszik Iránnal.

Háború

Több kisebb, határmenti összecsapás után az iraki hadsereg 1980-ban nyomult Irán területére. A következő nyolc év véres összecsapásai alatt közel egymillió ember vesztette életét. Irak ideggázt is bevetett a háború során, becslések szerint körülbelül húszezer iráni halt meg iraki mustárgáz támadások során.