József, Bánk
-6 °C
0 °C

Huszonötezer halálos áldozat Iránban

2003.12.29. 15:42
Az időjárási viszonyok és a szervezetlenség mellett a rossz közegészségügyi helyzet is nehezíti a mentési munkálatokat és a túlélők ellátását Iránban. Tízezrek töltik szabad ég alatt, vagy ideiglenesen felhúzott sátrakban a hideg éjszakákat.
Sikeresen kimentettek a romok alól egy hat hónapos csecsemőt az iráni Bám városában hétfőn. A túlélők utáni, egyre reménytelenebbnek tűnő kutatás ritka pillanatainak egyike volt, amikor a kislányt élve találták meg az összedőlt lakóház romjai alatt. A gyermek halott anyja karjaiban feküdt. A Vörös Félhold egészségügyi szervezet közlése szerint a hideg éjszakák és az ivóvíz hiánya ellenére a csecsemő meglepően jó egészségi állapotban vészelte át a romok alatt töltött 72 órát, míg családjának többi tagja a földrengés áldozata lett.

Három nappal a pusztító földrengés után, hétfőn reggel ugyancsak sikerült élve kiemelni a romok alól egy 12 éves kislányt. Törött lábbal és eszméletlenül, de élve találtak rá egy összedőlt lakóház konyhájában. Ugyanennek a háznak a romjai között egy asszony és egy kisfiú holttestére bukkantak a mentőegységek. Bár több nemzetközi mentőalakulat is részt vesz a túlélők megtalálásáért folyó erőfeszítésekben, hivatalos vélemények szerint is egyre kevesebb az esély a romok alatt élő embert találni.

A CNN-nek nyilatkozó Neil Hubbard, a brit speciális mentők tagja sem lát sok reményt erre a helyi építészet sajátosságai miatt. Hubbard csapata a keresőkutyák és a high-tech felszerelés ellenére a mentés eddigi napjai alatt nem talált egy túlélőt sem a több ezer összeomlott vályogház maradványai alatt.

Habár az ENSZ helyszínen tartózkodó egyik képviselője korábban úgy nyilatkozott, hétfő estig mindenképpen folytatják a mentést, a német mentőalakulat befejezné részvételét a munkálatokban, ugyanis a túlélés szempontjából kritikusnak tartott első 72 óra elteltével egyre kevesebb a remény arra, hogy további túlélőket találjanak.

Irán vezetői Bamban

Ali Khamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője látogatást tett Bámban, a földrengés által elpusztított több ezer éves városban. "Osztozunk bánatotokban, hiszen az áldozatok a mi gyermekeink is voltak. Újjáépítjük ezt a várost, és erősebb lesz mint valaha" - szólt az ajatollah a Bám egyik terén összegyűlt tömegnek. Az iráni vezetőhöz több magas rangú tisztviselő is csatlakozott, hogy tájékozódjanak a katasztrófa sújtotta területen uralkodó állapotokról.

Mohamed Hatami iráni elnök is a térségben járt hétfőn. Az elnök korábban nemzeti tragédiaként értékelte a pénteki természeti csapást, és elfogadta a nemzetközi segítségnyújtást, még az Egyesült Államoktól is. A nemzetközi segítség részeként vasárnap meg is érkezett tizenkét amerikai szállítógép, gyógyszerekkel, kötszerekkel és egy több mint kétszáz fős mentőalakulattal.

Reménytelen küzdelem

A CNN forrásai szerint a helyi hatóságok eddig legalább 25 ezer halálos áldozat megtalálásáról számoltak be, emellett orvosi ellátásra szorul mintegy 12 ezer túlélő. A tragédiában árván maradt gyermekek további sorsa is aggodalomra ad okot, őket valószínűleg az első repülőgépekkel a tartományi központba, Kermánba szállítják a katasztrófa sújtotta területről. Illetékesek az áldozatok számának további emelkedésétől tartanak, a végső adat a becslések szerint elérheti a 40 ezret is.

Járványveszély

A Richter-skála szerinti 6,6-os földrengés pusztította város nagy részén még el sem kezdték a keresést, az időjárási viszonyok és a szervezetlenség mellett a rossz közegészségügyi helyzet is nehezíti a mentési munkálatokat és a túlélők ellátását. Tízezrek töltik szabad ég alatt, vagy ideiglenesen felhúzott sátrakban a hideg éjszakákat, és rontja a közegészségügyi helyzetet az is, hogy a megtalált holttestek egy részét csak késve tudják eltemetni.

A város temetője megtelt, néhány holttestet ezért névtelen tömegsírba kellett helyezni. A járványveszély miatt a hatóságok azt tervezik, hogy hétfőn vesztegzár alá helyezik a várost. Nagyban nehezíti a mentést, illetve a keresést, hogy az össze nem omlott házak életveszélyesen ingatagok - nyilatkozott Nai Jit Lam, az ENSZ segélyszervezetének iletékese.

Magyar mentőcsoport Iránban
Szilágyi Attila, a Baptista Szeretetszolgálat sajtóreferense az Indexnek elmondta, hogy a hét fős magyar csoport hétfőn megérkezett Iránba, és öten közülük már Bám városában vannak, és a túlélők - köztük rengeteg gyermek - orvosi ellátásában vesznek részt, illetve a már helyszínen lévő orvoscsoportoknak segítenek, a magukkal vitt két tonnányi kötszer, infúzió, fájdalomcsillapító és orvosi felszerelés megosztásával.

A szeretetszolgálat sajtósa beszámolt róla, hogy a csoport másik két tagja Kermánban maradt, mivel csak ennek a városnak a reptere képes fogadni a repülőgépes segélyszállítmányokat, így ők szervezik és biztosítják a magyar szállítmány célhoz érését.

A Bámban munkálkodó négy magyar orvos, és egy ápoló önellátásra rendezkedtek be, sátorban, hálózsákban töltik az éjszakát, az évszakra tekintettel akár mínusz tíz fokos hidegre is számíthatnak.

A Magyar Speciális Mentők és a Baptista Szeretetszolgálat közös akciója 4 millió forintba került, ezt jórészt saját erőből, illetve partnereik segítségével teremtették elő, de a szeretetszolgálat szívesen veszi további segíteni szándékozók jelentkezését.