Pénteken második forduló Iránban

2000.05.02. 10:34
A pénteken kezdődő egy hetes iráni választási kampány elején a reformszellemű Mohammed Khatami elnök arra kérte az irániakat tartsák vissza indulataikat ebben a ,,krízis időszakban" ahogyan az elnök nevezte. Az államfő beszédében arra utalt, hogy a júniusig hatalmon lévő konzervatív párt, Irán legfelsőbb vezetőjének, Ayatollah Khamenei támogatásával, egy hét alatt 16 reformpárti újságot tiltott be.
nenik
Még olvassák az újságot
A parlamenti szavazások második fordulójára azért van szükség, mert az iráni választási törvény 25 százalékos szavazati küszöböt ír elő egy megválasztandó képviselő számára, ezt az arányt sokan nem érik el elsőre. A május 5-i második fordulóban 65 hely sorsa dől el. Az első választási fordulóban a refompártiak elsöprő győzelmet arattak. A 290 parlamenti székből 170 jutott a refomrpártiaknak, és csupán 45 a konzervatívoknak. A fennmaradó 10 hely a független jelölteknek jutott. A konzervatívokra mért vereség súlyát jelzi, hogy Ali Akbar Hasemi-Rafszandzsani volt államfô, a konzervatívok listavezetôje a legtöbb szavazatot kapott jelöltek között egyelôre csak a 27. helyen áll, de még így sem jutott be a parlamentbe, mivel támogatottsága nem éri el a 25 százalékot.

A reformpártiak győzelmét az elemzők a szavazóbázis összetételének változásában keresik. A 21 évvel ezelőtti iszlám forradalomra egyre kevesebben emlékeznek, Iránban a 16 éves fiatal már rendelkezik szavazati joggal. A reformpártiak ugyanakkor a nők elsöprő többségének támogatását is élvezik. A reform előszele a (júniusig) ellenzéki sajtó boomját hozta.

Életre szól

1979 decemberében elfogadott alkotmány ételmében Khamenei Ayatollhah élete végéig Irán politikai és vallásos vezére. A parlamentnek (Majlis) szerepe a törvénykezésben inkább konzultatív, az Ayatollahé a végső döntés.

A hatalmon lévő konzervatív pártról úgy tűnik, hatalmi pozíciójából minden eszközzel a reformpártiak győzelmének mésrséklésére törekednek. Március közepén három dél-iráni városban a refomrpártiak győzelmét érvénytelennek nyilvánították, és a konzervatívok jelöltjét nyilvánították győztesnek. A teheráni harminc helyet eldöntő szavazatok újbóli számlálását is többször elhalasztották. A lakosság az utcán tiltakozott a törvénytelenségek ellen. A közeledő második forduló miatt a hatóságok egy hét alatt 16 reformpárti újságot tiltottak be.

nenik
Mohammed Khatami elnök arra kérte az irániakat tartsák vissza indulataikat
A sajtóbíróság szerint a betiltott újságok - melyek között ott van az államfő testvérének, Mohammad Reza Khataminak a Mosharekat című lapja - megsértették a sajtótörvényt, az iszlám elveit. A hétfőn betiltott Sohb-e-Emrouz esetében szinte rögtön feloldották a tiltást, a lap két milliós példányszámban jelenik meg, így próbálja a többi betiltott lapot pótolni.

A tiltást Irán legfőbb vezetője, Ayatollah Khamenei is támogatta, szerinte ezek a lapok ,,az iszlám, a forradalom és az iszlám rendszer ellen buzdítottak". A tiltást diáktüntetések követtek, az államfő, a második választási forduló kampányának kezdetekor arra kérte a lakosságot ,,fogják vissza magukat", és ne szigeteljék el a mélyen vallásos konzervatívokat.

Bár a parlament csak júniusban iktatják be, a második forduló előreláthatóan nem hozhat radikális változásokat annak összetételében. A 21 éves országnak először lesz egy reformpárti elnöke, parlamentje.  • Hírek
  • Lakáshitel