16:00, December 10.
Marokkó 0
Portugália 0
al-Tumama Stadion Negyeddöntő
20:00, December 10.
Anglia 0
Franciaország 0

Tét nélküli választások Iránban

2000.05.05. 16:00
Pénteken kezdődött Iránban a parlamenti választások második fordulója, amikor 66 hely sorsát döntik el a választók. A második forduló Irán vallási vezetőjének, Khamenei Ayatollah - alkotmánynak betartó - törekvésének köszönhető.
66 helyre 132 jelölt van, hatan közülük nők. Az első fordulóban kilenc női képviselőt választottak meg, és ha a második fordulóban jelentkező hatot is megválasztják, akkor az iráni képviselőnők rekordot döntenek, számuk 15-re nő.

Irán vallási vezetője, Khamenei Ayatollah
Míg az első fordulóban 25 százalékos küszöb szükséges, a másodikban a választás érvényességéhez elegendő a relatív többség. Az első választási fordulóban 26.826.025 választó járult az urnákhoz. Az 52 szavazati körzet reggel 9-kor nyitott, és este 7-kor zár, azonban ha szükséges, 9 óráig meghosszabíthatják a körzetek nyitva tartását. A reggeli órákban a szavazók masszívan jelentkeztek a szavazó körzeteknéll - adja hírül az INA iszlám hírügynökség.

A szakértők már azt is pozítiv eredménynek tartják, hogy Iránban egyáltalán megtartják a választások második fordulóját. Februári választásokkor Mohamad Khatami elnököt támogató reformpártiak elsöprő győzelmet arattak. Azóta a politikai csatározások a legyőzött, de még hatalmon lévő konzervatívokkal eddig soha nem tapasztalt intenzítással folynak. A második fordulóban ugyanis 66 hely sorsa dől el, s ha az összes a konzervatívoknak jutna, akkor sem változnának az erőviszonyok.

A reformpártiak februári győzelmét az elemzők a szavazók életkorának változásával magyarázzák. A konzervatívokat többnyire a 21 évvel ezelőtti iszlám forradalom résztvevői támogatják, akik nosztalgiával emlékeznek a harcias időkre. A reformpártiak a fiatalok és nők elsöprő többségének támogatását élvezik. Iránban minden 16 éven felüli állampolgár jogosult szavazni, s ők a 21 évvel ezelőtt történtekről csupán tankönyvekből tudhatnak közelebbit.

Első forduló

A 290 parlamenti székből 170 jutott a refomrpártiaknak, és csupán 45 a konzervatívoknak. A fennmaradó 10 hely a független jelölteknek jutott. Ha a fennmaradó 66 hely a konzervatívoknak jutna, az erőviszonyok nem változnak.

A hatalmi harc 16 reformpárti újság betiltásával és több újságíró letartóztatásával és bebörtönzésével tetőzött. A konzervatívoknak egy erős szövetségese van, Irán vallási vezetője, Khamenei Ayatollah személyében. A tiltások, bebörtönzések miatt az utcán tüntető dühös egyetemistákat maga az elnök intette nyugalomra az egyhetes választási kampány kezdetén.

Az ország fővárosában, Teheránban 30 képviselő megválasztásának elismerését csűrik-csavarják, véget nem érnek a viták, újraszámlálások, feljelentések. Sokan szerették volna, ha a választások második fordulójára egyáltalán nem kerül sor, és a reformszellemű elnököt is mandátuma lejárta előtt cserélik le. Konzervatív irányultsága ellenére az ayatollah az alkotmányos rend betartása mellett foglalt állást, így meglehet, hogy júniusban a 21 éves múlttal rendelkező ország reformpárti elnökkel és parlamenttel fog rendelkezni történelmében először.  • Hírek
  • Hírek