Emma
9 °C
26 °C

A britek elvetik Irán lerohanását

2006.04.19. 15:26
Az Egyesült Államok Kínát győzködi az Irán elleni fellépés fontosságáról, viszont a brit külügyminiszter Szaúd-Arábiában igyekszik megnyugtatni mindenkit, hogy a háborúnak még a gondolatát is elvetik.

Elvetette a hivatalos látogatáson Szaúd-Arábiában tartózkodó brit külügyminiszter szerdán annak gondolatát, hogy az Egyesült Államok katonai csapást mérne Iránra. "Való igaz, hogy Washington nem mondott le egyetlen opcióról sem, de a gyakorlatban George Bush amerikai elnök és Condoleezza Rice külügyminiszter is megmondta, hogy a diplomáciai megoldáson dolgoznak éppoly határozottan, mint az európaiak, Oroszország és Kína" - jelentette ki Jack Straw Rijádban újságírók előtt.

Beszélik ezt is, azt is

A brit külügyminiszter, aki kedd este érkezett kétnapos látogatásra a sivatagi királyságba, előzőleg a BBC brit kereskedelmi adónak úgy nyilatkozott, hogy Teheránnak - noha ezen mesterkedik - nem sikerül megosztania a nemzetközi közösséget az atomprogram ügyében. George Bush amerikai elnök kedden arra a kérdésre, hogy Washington tervez-e atomcsapást iráni földalatti nukleáris létesítmények ellen, úgy felelt, hogy "valamennyi opció az asztalon van". Hangsúlyozta azonban, hogy az Egyesült Államok diplomáciai úton keresi az iráni atomválság megoldását.

Közben Sirin Ebadi, a 2003-as Nobel-békedíjas iráni emberjogi harcos Berlinben, "Iran awakening" (Ébredő Irán) című önéletrajzi könyvének bemutatóján óvott egy esetleges amerikai katonai intervenciótól Irán ellen. "Dacára annak, hogy magunk is bíráljuk az iráni kormányt, semmi esetre sem fogadhatjuk el, hogy akár egyetlen amerikai katona is iráni földre lépjen" - jelentette ki a szemmel láthatóan felindult jogásznő a német fővárosban.

Amerikában Kínát győzködik

Eközben George Bush és stábja elsősorban az atomfegyverkezés elleni harc fontosságáról, így az Észak-Korea és az Irán elleni fellépés sürgősségéről kívánja meggyőzni az amerikai körúton lévő kínai elnököt, Hu Csintaot. Bővebben a kínai elnök amerikai útjáról.