Auguszta
-7 °C
0 °C

Vörös ruhás nő ijesztette meg az iráni külügyminisztert

2007.05.04. 15:48
Az egyiptomi Sarm-el-Sejkben csütörtökön kezdődött el az a kétnapos konferencia, ahol Irak helyzetéről tanácskozott a világ számos országa. A konferencián találkozott egymással az iráni és az amerikai külügyminiszter is: 27 éve nem került sor miniszteri szintű találkozásra.

A határvédelem fontosságára, az iraki menekültek helyzetére és az ország vallási, etnikai és politikai helyzetének konszolidációjára hívta fel a figyelmet a csütörtökön Sarm-el-Sejkben kezdődött találkozó. A konferencián az Egyesült Államok mellett képviseltette magát az ENSZ biztonsági tanácsának öt állandó tagja, az EU, valamint Szíria és Irán is.

Nem lesznek kétoldalú egyeztetések

Bár az amerikai külügyminiszter, Condoleezza Rice és iráni kollégája, Manucser Mottaki a csütörtöki ebéd alkalmával kölcsönösen tréfálkoztak egymással, a hivatalos amerikai álláspont szerint nem lesznek pénteken kétoldalú tárgyalások. Rice találkozása a szíriai és az iráni külügyminiszterrel viszont enyhülést jelez Bush politikájában: az amerikai elnök eddig eltökélten elzárkózott a miniszteri szintű kapcsolattartástól.

A CNN értesülései szerint az iraki amerikai nagykövet, Ryan Crocker nem zárja ki egy Rice-Mottaki találkozó lehetőségét: "Hagyjuk, hogy menjen minden a maga útján. Majd meglátjuk, milyen lehetőség fog kínálkozni. Elvégre nem azért vagyunk itt, hogy találkozzunk az irániakkal, hanem hogy Irakról tanácskozzunk. Arról, hogyan tudnánk az irakiak jövőjét jobbá tenni " – nyilatkozta.

Bagdadi oldalról egyértelmű, miért érdekeltek a Rice–Mottaki találkozóban: a síita muzulmánok vezette Iránnak nagy befolyása van Irak politikai életére, nemcsak szomszédos országként, de az iraki síita kormánnyal ápolt kapcsolatai miatt is.

A vörös ruhás nő

A csütörtök déli barátságos hangulatnak azonban nyoma sem volt az esti vacsorán. Egy amerikai külügyi szóvivő elmondása szerint Mottaki elhagyta a tanácskozást, miután Rice megérkezett. Az iráni külügyminiszter arról panaszkodott egyiptomi házigazdájuknak, hogy a társaság szórakoztatására odarendelt hegedűművésznő vörös ruhája megbotránkoztatja, s otthagyta a tengerparti vacsorára összegyűlt társaságot.

"Nem tudom, melyik hölgy ijesztette meg így: a vörös ruhás vagy a külügyminiszter asszony" – mondta Sean McCormack külügyi szóvivő a CNN-nek.

Hosszú hallgatás után

Az Amerikai Egyesült Államok és Irán az 1979-es forradalom óta nem tárgyaltak egymással miniszteri szinten. Ekkor vált ugyanis az amerikai szövetséges Irán egyik fő ellenségévé. Az amerikaiak 1980-ban szakították meg velük a diplomáciai kapcsolatokat a 1979-ben kezdődött túszdráma miatt, amikor iráni diákok 52 amerikai állampolgárt tartottak fogva 444 napig.

Sarm-el-Sejkben fél órán keresztül tárgyalt Condoleezza Rice és Walid al-Mualem, a szíriai külügyminiszter is. Több mint két éve nem volt ilyen szintű találkozó. Rice nyilatkozata szerint üzleti dolgokról beszéltek, és sürgette a külügyminisztert, akadályozza meg, hogy idegen katonák Szírián keresztüli Irakba juthassanak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!