Dezső
15 °C
28 °C

Lejárt az Iránnak adott ultimátum

2006.04.28. 13:34
Bár Irán a pénteken lejáró ultimátum ellenére sem függesztette fel atomprogramját, nem várható, hogy szankciókat vezessenek be az ország ellen. Oroszország és Kína minden büntető intézkedést ellenez, de még az Egyesült Államok sem játszotta ki összes diplomáciai kártyáját.

Pénteken jár le az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) Iránnak adott, fenyegetéseket nem tartalmazó ultimátuma, amiben atomprogramja felfüggesztésére szólították Teheránt. Irán együttműködéséről az ENSZ szakosodott szervezete, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) tesz jelentést estig. Mivel Irán az ultimátum alatt nemhogy nem függesztette fel atomprogramját, de 164 urándúsító centrifuga kaszkádba kötésével (sorba kötésével)megkezdte az urándúsítást, az IAEA várhatóan elmarasztalja az országot.

Ellenzik a büntetést

Ennek ellenére továbbra sem várhatóak konkrét lépések Iránnal szemben. Oroszország és Kína, a Teheránnal szoros gazdasági kapcsolatokat ápoló két állandó BT-tag közös közleményben óvta a többi döntéshozó országot az Irán elleni szankciók bevezetésétől.

"Véleményünk szerint továbbra is az IAEA-nak kéne kulcsszerepet játszania a válság megoldásában, nem játszhatja át feladatait az ENSZ BT-nek" - jelentette ki Vlagyimir Putyin Angela Merkel német kancellárral folytatott tárgyalásai szünetében a Financial Times újságírójának.

Az amerikaiak is kivárnának

Pillanatnyilag az Európai Unió tagállamai és az Egyesült Államok sem gondol mást. Az EU a Financial Timesnak nyilatkozó illetékesei szerint szó sincs arról, hogy a BT át akarná venni az IAEA hatásköreit.

Az amerikai külügyminiszter, Condoleezza Rice főtanácsadója, Philip Zelikow is hasonlóan nyilatkozott. "Az iráni rezsim megdöntése erő bevetésével nem szerepel az amerikai politikai tervek között" - nyilatkozta. Mint mondta, az Egyesült Államok egyelőre még nem merítette ki a diplomáciai lehetőségeket.

Mint az Index is utalt rá két hónappal ezelőtti összefoglalójában, az amerikai hadseregnek még a jelenlegi stratégiai helyzetre is kész tervei vannak egy Irán elleni korlátozott, megelőző légi csapásra. Ennek ellenére a szakértők kevés esélyt adnak egy támadásra, hiszen Irán térségében mintegy 130 000 amerikai katona állomásozik, akik könnyen az iráni bosszúakciók célpontjaivá válhatnának. Az amerikai politikai vezetés határozottan tagadta, hogy támadást készítenének elő Irán ellen.

Ahmadinezsád iráni elnök szerint országa hamarosan szuperhatalommá válhat

Irán hamarosan szuperhatalommá válhat, és nem törődik a nemzetközi felhívásokkal, hogy hagyjon fel nukleáris programjával - jelentette ki Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök néhány órával azelőtt, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentést terjeszt az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé az iráni atomprogramról.

Az államfő az Irán északnyugati részén lévő Horramdarrehben tartott nagygyűlésén hangoztatta: "Akik szeretnék megakadályozni az irániakat jogaik gyakorlásában, azoknak tudniuk kell, hogy nem törődünk az ilyen határozatokkal." "Ellenségeink azt hiszik, hogy (...) fenyegetéssel, lélektani hadviseléssel vagy (...) embargókkal eltántoríthatják nemzetünket a nukleáris technológia megszerzésétől. Ha tetszik, ha nem ellenségeinknek, Irán atomhatalom. A nukleáris technológia megszerzése nemzeti igény " - folytatta Ahmadinezsád.

Az iráni elnök végezetül ismét azt hangoztatta, hogy nukleáris programjuk nem fenyegeti a nemzetközi békét és biztonságot, ahogy azt a nyugati vezetők állítják. "Ha ez a technológia rossz dolog, akkor önök (a nyugati országok) miért nem mondanak le róla? (...) Mi úgy gondoljuk, hogy jó dolog, és minden nemzet rendelkezésére kellene állnia." (MTI)