Emőke
-4 °C
9 °C

Tilos az illetlen zene Iránban

2005.12.20. 15:41
Az iráni elnök betiltotta a nyugati és az illetlen zenéket, de ez várhatóan csak a kezdete annak a folyamatnak, amelynek részeként Mahmúd Ahmadinedzsád megpróbálja visszaállítani Iránban az ultrakonzervatív értékrendet.

Megtiltotta az iráni elnök, Mahmúd Ahmadinedzsád, hogy nyugati vagy "illetlen" zenéket játszanak az állami tévékben és rádiókban. A tiltás a Legfelsőbb Kulturális Forradalmi Bizottság októberi döntését követte, amiben nyugati zenék sugárzását korlátozták, adta hírül a BBC.

"Elérkezett az ideje, hogy az illetlen és a nyugati zenék tiltva legyenek a muzulmán Iránban" - áll a bizottság nyilatkozatában. A döntést azzal indokolták, hogy "a filmek, a sorozatok, és szinkronjaik felülvizsgálata és szabályozása elengedhetetlenül szükséges a közhelyek és az erőszak népszerűsítésének felszámolására".

A döntés befolyásolja majd Eric Clapton, Kenny G. és George Michael műveit is, ezeket a dalokat ugyanis gyakran használják háttérzenének vagy aláfestésnek az iráni tévé műsoraiban.

"Ez szörnyű" - mondta Babak Riahipour, iráni gitárművész, akinek a zenéjét szintén gyakran játszották a tévékben és rádiókban.

Mahmúd Ahmadinedzsád idei elnökválasztásakor azt ígérte, hogy megállítja a reformokat és visszavezeti Iránt az ultrakonzervatív értékekhez, amelyek az 1979-es forradalom idején is jellemezték. Az elnök programja célul tűzi ki továbbá a méréskelt parlamenti képviselők kiiktatását és személyük helyettesítését a politikai életben járatlan katonai és vallási vezetőkkel.

A közelmúltban Ahmadinedzsád többször is teret kapott a médiában Izrael-ellenes kirohanási kapcsán. Az iráni elnök tagadja a holokausztot, szerinte az csak egy "mítosz", valamint szeretné Izraelt Európába vagy Alaszkába telepíteni. Kijelentéseit erős nemzetközi bírálat követte.