Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kétszáz túlélőt találtak Iránban

2003.12.28. 16:04
Amerikai mentőalakulatok is segítenek a dél-iráni földrengés túlélői utáni kutatásban. A romok között a legfrissebb jelentések szerint kétszáz túlélőt találtak. Magyarország egészségügyi szakemberekkel és egymillió forinttal segíti a katasztrófa sújtotta országot. A héttagú magyar mentőcsapat hétfő hajnalban érkezett meg Teheránba.
Mintegy kétszáz személyt sikerült élve kimenteni a romok alól a földrengés sújtotta Bám városában - jelentette az iráni állami hírügynökség. A korábbi hírek húsz túlélőről számoltak be. A mentőcsapatok azonban csak vasárnap estig folytatják a kutatást - a téli időjárásban legfeljebb hetvenkét órán át van esélyük a túlélőknek. A keresés felfüggesztése után nem szükséges további külföldi mentőosztagokat küldeni a földrengés helyszínére - jelentette be az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes koordinációs irodája Genfben.

Húszezer körüli áldozat

Tekintse meg képeinket!
A földrengésnek csak Bám városában tizenötezer áldozata volt, a halottak száma "bizonyosan meghaladja majd a húszezret - jelentette be Abdulvahid Muszavi-Lari iráni belügyminiszter. A földrengés áldozatainak számáról egymásnak ellentmondó hírek érkeznek. Az iráni közegészségügyi miniszter szombaton hetvenezer halálos áldozatról beszélt, más hivatalos források és hírügynökségi értesülések öt és húszezer közé teszik a halálos áldozatok számát.

Amerikai segítség

A mentési munkálatokhoz az Egyesült Államok is segítséget küldött. Az Iránnal az 1979-es iszlám forradalom óta meglehetősen rossz viszonyt fenntartó amerikaiak kétszáz fős mentőalakulatot és hetvenöt tonna orvosi felszerelést küldtek a katasztrófa sújtotta térségbe. Az amerikai szakembereket szállító két C-130-as Hercules repülőgép vasárnap délelőtt már le is szállt a dél-iráni Kermán repülőterén - jelentette a CNN.

Az amerikai segítség felajánlása után Irán jelezte, minden országtól szívesen elfogad segítséget, kivéve a "cionista" Izraeltől, melyet nem hallandó elismerni.

Magyar orvosi segítség

Klikk a képre!
A katasztrófa sújtotta övezetbe több külföldi segélyosztag, köztük norvég, osztrák és francia különleges mentők érkeztek. Magyarország egymillió forint értékű gyorssegélyt és egészségügyi szakembereket küldött Iránba. A miskolci speciális mentők ugyanakkor felkérés hiányában nem indultak útnak. A magyar orvosok nem állami pénzen, hanem a Magyar Baptista Szeretetszolgálat négymillió forintos támogatásával utaznak Iránba - mondta el az MTI-nek Pavelcze László, A Magyar Speciális Mentőszolgálat elnöke.

Hétfő hajnalban érkezett meg Teheránba a héttagú magyar mentőcsapat. Dobson Tibor, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjének a tájékoztatása szerint a székesfehérvári Magyar Speciális Mentők (MSM) küldöttsége jelenleg a teheráni magyar nagykövetségen tartózkodik, és várhatóan a nap folyamán utazik tovább a természeti csapás sújtotta övezetbe.