Ágnes
-1 °C
2 °C

Modern iszlám társadalmat ígér a megválasztott iráni elnök

2005.06.25. 18:41
Modern iszlám társadalom megteremtését ígérte az iráni elnökválasztások győztese, Mahmúd Ahmadinedzsád, a eredményhirdetés utáni első nyilvános beszédében.
" Meg kell teremtenünk egy "modern, fejlett, erős, iszlám társadalom" modelljét" - mondta szombaton a frissen megválasztott iráni elnök az állami rádióban, felvételről sugárzott rövid beszédében.

Az ultrakonzervatívként jellemzett Mahmúd Ahmadinedzsád egységre, összefogásra hívta fel az iráni népet, utalásként az iráni társadalomban a reformer és a konzervatív tábor között húzódó törésvonalra, amely a kampányban tovább mélyült. "Egy nemzet, egy nagy család vagyunk. Segítenünk kell egymást, hogy felépíthessünk egy nagy társadalmat" - mondta.

Nem tett említést konkrét politikai lépésekről azokat a társadalmi reformokat illetően, amelyek támogatóinak egy részénél ellenzésre találtak. Kijelentette: az olajszektorban előnyben kívánja részesíteni a hazai vállalatokat, és nagyobb átláthatóságot kíván teremteni az ágazatban.

A véglegesnek tekinthető adatok szerint Ahmadinedzsád a szavazatok 61,75 százalékát, míg ellenfele, a reformernek tartott Ali Ahbar Hasemi Rafszandzsani volt elnök 35,87 százalékát szerezte meg a pénteki második fordulóban. A részvétel közel hatvan százalékos volt.

"Irán mélységesen megalázta" az Egyesült Államokat "demokráciája átláthatóságával", ami megmutatkozott az elnökválasztáson, mondta Irán legfelsőbb vallási méltósága, Ali Hamenei ajatolláh az iráni néphez intézett tv-beszédében.

A két forduló részvételi aránya "kézzelfogható bizonyítékot szolgáltatott az (Iráni) Iszlám Köztársaság érdekei melletti elkötelezettségetekre" - jelentette ki. Megmutattátok minden erőtöket az "arrogáns hatalom" "terjeszkedési politikájával" szemben - mondta. Ezeket a szavakat az Egyesült Államokkal kapcsolatban használja az iráni vallási vezetés.