Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Irán folytatja atomprogramját

2006.08.21. 13:41
Ali Hamenei ajatollah szerint Irán nem akar atomfegyvert előállítani, mégis folytatja a nagyhatalmak által bírált atomprogramját. Irán legfőbb politikai és vallási vezetője az állami televízióban tette a bejelentést.

Irán legfőbb politikai és vallási vezetője bejelentette hétfőn, hogy az iszlám köztársaság folytatja atomprogramját, s bár nem mondta ki nyíltan, azt sugalmazta, hogy nem állítják le az urándúsítást, amit a nyugat követel.

"Az Iráni Iszlám Köztársaság meghozta döntését: a nukleáris energia területén erőteljesen folytatja útját, és el fogja nyerni erőfeszítései gyümölcsét, jelentette ki Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője az állami televízióban.

A bejelentés előre vetíti, hogy kedden várható hivatalos válaszában Teherán elutasítja a nyugati hatalmak, valamint Oroszország és Kína közös követeléseit.

Hamenei nyilatkozatában azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy nyomást gyakorol Teheránra, noha az kinyilatkoztatta, hogy nem törekszik atomfegyver előállítására.