Pál
-4 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Irán ragaszkodik atomprogramjához

2007.02.11. 12:40
Irán kész tárgyalni az atomprogramja körüli vita rendezéséről, de nem fogadja el a nyugati országok fő követelését, urándúsító programjának felfüggesztését, mondta Mahmúd Ahmadinezsád elnök vasárnap, az iráni iszlám forradalom évfordulóján.

A forradalom 28. évfordulóján Teheránban több ezres ünneplő tömeg előtt mondott beszédében Ahmadinezsád elnök azt mondta, ragaszkodik országa atomprogramjához, amelyet a nemzetközi szabályozásnak megfelelően bonyolít, írja a BBC.

Nem érdekli a szakció

Az iszlám köztársaság nem fogadja el az urándúsítás felfüggesztésére vonatkozó megalázó követelést, így az országgal szembeni szankciók hatástalanok, mondta az elnök. Egyúttal bejelentette, hogy április 9-ig Irán rendszeresen közzéteszi az ipar, a mezőgazdaság és különösen az atomipar terén elért vívmányait.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) tavaly decemberben szankciókat rendelt el Teheránnal szemben, mert az a BT követeléseivel szembeszegülve nem függesztette fel urándúsító tevékenységét. A BT ez év február 21-ig újabb határidőt szabott Iránnak, és további korlátozó intézkedéseket helyezett kilátásba. Ahmadinezsád tavaly április 11-én jelentette be, hogy az iráni tudósoknak először sikerült 3-5 százalékos mértékben dúsítaniuk uránt, ami ilyen állapotban atomerőművi fűtőelemek alapanyaga lehet.

Ellenőrizhetik, ha akarják

Ahmadinezsád vasárnapi beszédében azt is hangoztatta, országa egyenjogú felek igazságos párbeszédére törekszik, és érdekelt abban, hogy nukleáris tevékenységét az atomfegyverek elterjedésének megakadályozása felett őrködő Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szabályainak, illetve más szerződéseknek a keretein belül folytassa. Szerinte az iráni atomprogram teljes mértékben átlátható, és a NAÜ szakemberei ellenőrző kamerákon kísérik figyelik a tevékenységet. A nyugati országok azzal vádolják Iránt, hogy polgári célúnak mondott atomprogramja leple alatt atomfegyver előállítására törekszik. Teherán ezt tagadja.