Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kitiltanák Európából az iráni elnököt

2006.06.02. 14:19
Az Európai Parlament 75 képviselője petíciót juttatott el az EU soros elnökének és a FIFA-nak, hogy Ahmadinezsád be se tehesse a lábát Európába. Az ügy apropóját az egy hét múlva kezdődő futball-világbajnokság adta, az iráni válogatott ugyanis június 11-én játsza első mérkőzését. Ahmadinezsád egyelőre hezitál.

Az Európai Parlament (EP) képviselőinek egy csoportja megtiltaná, hogy az iráni elnök, Mahmud Ahmadinezsád az Európai Unióba utazhasson, írja az EUobserver.com. Az EP különböző politikai csoportjaiból összesen 75 képviselő írta alá a petíciót, amit csütörtökön juttattak el az EU soros elnöki tisztségét betöltő Ausztriának, és a futball-világbajnokságot szervező FIFA-nak.

A petíció aláírói azt kérik, hogy Ahmadinezsád ne utazhasson Németországba az iráni futballválogatott vb-mérkőzésére, és legyen kitiltva az EU 25 tagországának teljes területéről. A képviselők azzal indokolták lépésüket, hogy az iráni elnök tagadja a holokausztot, Izrael elpusztítását tűzte ki célul, valamint nem hajlandó leállítani nukleáris tevékenységét.

„Ahmadinezsád látogatása rossz jelzéseket küldene az európaiaknak, a nemzetközi közösségnek, de különösen az elnyomott irániaknak” – olvasható a petícióban. Egy liberális képviselő, Frederique Ries szerint Ahmadinezsád provokációnak szánja európai utazását.

Vízum stop

„Semmi nem állíthatja meg az EU-tagállamokat, hogy egyenként vagy akár összefogva kimondják a vízum megtagadását” - fogalmazott egy brit konzervatív képviselő, Charles Tannock. Hozzátette, hogy az EU-ban már létezik precedens: Zimbabwe elnöke, Robert Mugabe, a fehérorosz elnök, Alekszandr Lukasenko és kormányának 30 tagja nem léphetnek az EU területére az emberi jogok látványos eltiprása miatt. Tannock ezzel az érvvel próbálja sürgetni az európai vezetőket, hogy akár a június közepén esedékes csúcstalálkozón terjesszék ki a tilalmat ki az iráni elnökre is.

Pro és kontra

A döntést csak az EU-tagállamok vezetői hozhatják meg, Nagy-Britannia, Franciország és Németország azonban a világ több vezető országával együtt az iráni atomválság megoldásáról tárgyal, így nem valószínű, hogy ezzel a lépéssel akarnák rövidre zárni a köztük zajló párbeszédet.

„Szeretnénk, ha az Európa Tanács hasonló döntést hozna, mint azt Lukasenko ügyében tette, nem rövid távú megoldást keresünk” – mondta Jana Hybaskova, a jobbközép Európai Emberek Pártjának képviselője.

Még nem tudja

Irán bejutott a június 9-én kezdődő németországi futball-világbajnokságra, ahol első mérkőzését június 11-én játsza majd Nurembergben. Irán brüsszeli nagykövetsége arról tájékoztatta Hybaskovát, hogy Ahmadinezsád várhatóan nem vesz részt a vb-n. Péntek esti hírek szerint Irán berlini nagykövetsége is megerősítette ezt a hírt.

A német Der Spiegel kedden közölte az iráni elnökkel készített interjúját, melyben Ahmedinázsad úgy nyilatkozott, hogy még nem döntötte el, utazik-e Németországba. „A döntésem még több dologtól is függ. Kérdés, hogy mennyi időm lesz, hogyan alakul a kapcsolatom különböző országokkal, milyen kedvem lesz, és egyebek” – fogalmazott. Elmondta azt is, hogy mindenképp megnézi a meccset, csak azt nem tudja egyelőre, személyesen vagy a tévében.