György
14 °C
24 °C

Irán választ

2004.02.20. 07:55
Parlamenti választás kezdődött pénteken Iránban, de a voksolás tisztaságára súlyos árnyékot vet, hogy a reformpárti képviselőjelöltek többségének nem engedték az indulást, illetve a hasonló szellemiségű sajtószervek működését is korlátozták.
A jelöltek 289 képviselői helyért versengenek. A leköszönő parlamentben mintegy 210 reformpárti és 70 konzervatív képviselő van, a többiek függetlenek. Most ekkora reformer többség elképzelhetetlen, mert az egyetlen reformpárt, amelynek engedélyezték az indulást, csupán 206 jelölttel rendelkezik.

Szajed Ali Hamenei ajatolláh, az ország szellemi és vallási vezetője pénteken, a szavazás kezdetekor arra szólította a választókat, hogy tömegesen menjenek el voksolni. Az indulástól eltiltott reformerek hívei azonban várhatóan bojkottálják a választást. Az országban 207 választókerület működik, a választásra jogosultak száma a belügyminisztérium adatai szerint meghaladja a 46 milliót. A 2000. évi parlamenti választásokon 67,35, a tavalyi önkormányzati választásokon 49,17 százalékos volt a részvétel.

Az előzetes várakozások szerint Iránban ismét a legutóbb legyőzött konzervatívok kerülnek többségbe, nem utolsó sorban a reformerek elleni kemény központi fellépés miatt. A jelöltek összes száma 4737. A konzervatív muzulmán papokból és jogtudósokból álló Őrök Tanácsa a 8144 indulni kívánó közül csak 5625-nek a jelölését hagyta jóvá, 888 jelölt pedig önindíttatásból visszalépett.

A részvételre és az első eredményekre vonatkozó adatokat a tervek szerint szombat este kezdik közölni. A végleges eredményre két-három napot kell várni.