Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Irán senkivel sem tárgyal nukleáris ügyeiről

2008.03.05. 15:28
Az iráni elnök szerdán kizárta, hogy országa a jövőben bárkivel is tárgyalásba bocsátkozzon nukleáris ügyeiről a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) keretein kívül. Mahmúd Ahmadinezsád egyúttal jelentéktelennek és minden jogi alapot nélkülözőnek nevezte az újabb szankciókat, amelyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsa rótt ki hétfőn az Iráni Iszlám Köztáraságra, hogy rábírja urándúsítási programjának feladására.

"Irán a jövőben egyetlen országgal sem fog tárgyalásokat folytatni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség keretein kívül" - jelentette ki Mahmúd Ahmadinezsád a kormány szerdai üléséről távozóban, az iráni állami média szerint. "Az országunk ellen hozott határozat semmiféle technikai vagy jogi jelentőséggel nem bír, ennél fogva nem befolyásolja fejlesztési programunkat sem" - fűzte hozzá, első ízben kommentálva a világszervezet újabb szankcióit.

Az iráni elnök egyúttal jelentéktelennek és minden jogi alapot nélkülözőnek nevezte az újabb szankciókat, amelyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsa rótt ki hétfőn az Iráni Iszlám Köztáraságra, hogy rábírja urándúsítási programjának feladására.

A korábbi szankciók kiterjesztését tartalmazó, 1803-as határozat, amely 90 nap elteltével lép hatályba, ismét elítélte Iránt, amiért vonakodik teljes képet adni atomprogramjának lényeges elemeiről, köztük urándúsítási törekvéseiről.

A határozat elfogadása után a BT öt állandó tagja (az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország és Kína) nyilatkozatban kérte fel Javier Solanát, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottját, hogy kezdjen újabb megbeszéléseket Irán főtárgyalójával, kísérletet téve a válság megoldására.

Ahmadinezsád szerdai nyilatkozata nyilvánvalóan ezeknek a tárgyalásoknak az elutasítását jelenti.

Solanát 2006 júniusában bízta meg a hatok csoportja (a BT állandó tagjai és Németország), hogy ajánljon fel egy "ösztönző intézkedéseket" tartalmazó csomagot Teheránnak az urándúsítási program leállításáért cserébe. Solana tárgyalásai azonban 2007 szeptemberében kudarcba fulladtak.

A NAÜ kormányzótanácsa keddi ülésén nem hozott határozatot az iráni nukleáris kérdésről, azzal indokolva lépését, hogy egy újabb határozat "veszélyeztetné az együttműködő légkört és a bizalmat Irán és az ügynökség között".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!