Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Huszonhárom halott az iráni földrengésban

2004.05.28. 22:14
Nyolcvan iráni település épületeinek 20-80 százaléka megrongálódott pénteken abban a Richter-skála szerint 6,1-es erősségű földrengésben, amely az észak-iráni Szári település környékét rázta meg. Belügyminisztériumi adatok szerint a természeti csapásban eddig legalább 23 ember vesztette életét, és több mint százan megsérültek.
Míg a strasbourgi földtani intézet mérése szerint 6,1-es erősségű volt földmozgás, addig a teheráni egyetem geofizikai tanszéke 5,5-ös fokozatot mért. A teheráni mérés tucatnyi utórezgést mutatott ki, köztük az egyik 4,4-es fokozatú volt.

Mázenderán tartomány kormányzóságának szóvivője szerint egyedül az ő térségükben 19 halottról és mintegy 150 sebesültről tudnak. A halálos áldozatok többségét a Teherán-Csálusz főútvonalon saját autójában érte a végzet: a földcsuszamlások betemették oket, illetve az út mentén lehulló szikladarabok végeztek velük.

Maszúd Emami, az iráni Kazvin tartomány kormányzója szerint több mint 80 észak-iráni település épületeinek 20-80 százaléka megrongálódott a pénteki földrengés következtében. Ezeket az adatokat az iráni belügyminisztérium is megerősítette. Az északnyugat-iráni tartomány azonnali élelmiszersegélyt és felszereléseket kért, leginkább sátrakat. Az emberek elszállítását a hadsereg alakulatai megkezdték.

Teheránban is érezték

Jelentések szerint a földrengés nyolc tartományt érintett. Mohamed Ali Abtahi iráni alelnök délután még úgy nyilatkozott, hogy a kormányzat nem számít sok áldozatra. A földmozgás epicentrumát a Kaszpi-tenger partvidékén fekvő Csálusz, más források Szári, illetve Baladeh település környékére helyezik. A területtől csupán mintegy 70-80 kilométerre délre fekvő Teheránban is érezni lehetett a rengést, a házak a fővárosban is megremegtek, több helyütt betörtek az ablakok. Az állami televízió szerint a Kaszpi-tenger környékétől egészen az ország belső területén fekvő Iszfahánig érezhető volt a rengés.

Az emberek több településen félelmükben házukból kifutottak az utcákra. Tavaly decemberben a délkelet-iráni Bám város térségében 26 ezer ember vesztette életét egy 6,8-as erősségű földrengésben.