Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Iráni diáktüntetések egy halálraítélt íróért

2002.11.10. 10:06
Egyetemisták százai tüntettek szombat este Teheránban Aghazsari reformszellemű író és tanár halálra ítélése ellen. A diákok a politikai foglyok szabadon bocsátását és népszavazást követeltek.
Egyetemisták százai tüntettek szombat este Teheránban a keményvonalas iráni bírák ellen. Az utóbbi három év legnagyobb politikai demonstrációja keretében a teheráni egyetem előtt gyűlt össze mintegy félezer diák, hogy felemelje szavát Hasem Aghazsari reformszellemű író és tanár halálra ítélése ellen.

A politikai foglyok szabadon bocsátásért síkra szálló, a politikai helyzetről egyenesen népszavazást követelő fiatalok a keményvonalas iráni vezetőket bíráló jelszavakat kiabáltak, de nem kímélték Mohammed Hatami reformpárti köztársasági elnököt sem. Különösen súlyos szavakkal illették Ali Akbar Hasemi Rafszandzsani volt iráni elnököt, a törvényhozás legfelsőbb ellenőrző szerve, az Egyeztető Tanács konzervatív elnökét, akit Augusto Pinochet volt chilei diktátorhoz hasonlítottak.

A tüntetés hírére a helyszínre vonult a rendőrség és mintegy száz, civil ruhába öltözött iszlám milicista is. A környéket lezárták, de a rendőrök 90-100 méternél nem mentek közelebb a diákokhoz, mindössze egy könnyfakasztó gránátot lőttek ki rájuk. A tüntetés végül viszonylagos nyugalomban oszlott fel.

Három évvel ezelőtt, 1999 júliusában éppen ennél az egyetemnél csaptak össze a demokráciát követelő diákok és keményvonalas iszlám önkéntesek. Az önkéntesek betörtek egy kollégiumba, majd az ezt követő, hat napon át tartó erőszakos diákmegmozdulásokat a rendfenntartó erők könyörtelenül elfojtották, és egyetemisták tucatjait vetették börtönbe. Iránban azóta nem volt jelentősebb diáktüntetés, vagy polgári békétlenség - emlékeztetett a Reuters.

Hasem Aghazsari reformszellemű írót és egyetemi történelem tanárt azért ítélte csütörtökön halálra a nyugat-iráni Hamadán város bírósága, mert bizonyítottnak látta, hogy a vádlott "megsértette a prófétát" és megkérdőjelezte az iszlám vallás kötelező hittételeit. Az író egy júniusi beszédjében az iszlám megreformálását szorgalmazta, és kijelentette, hogy a muzulmánoknak nem kell vakon követniük a vallási vezetőket.

Aghazsari nagyon népszerű a diákok között. Halálra ítélése élénk visszhangot váltott ki a haladó szellemű iráni értelmiség körében, azt a nyomásgyakorlás egyik olyan eszközének tekintik, amelyet a konzervatívok vetettek be a reformerőkkel, valamint a külfölddel vívott erőpróbában.

Az 1997-ben megválasztott, 2001-ben újraválasztott köztársasági elnök hiába próbálja előmozdítani a demokrácia ügyét a 65 milliós országban, erőfeszítéseit rendre megtorpedózzák konzervatív ellenfelei, akik hatalmuk alatt tartják az igazságszolgáltatást, a hadsereget, az elektronikus hírközlési eszközöket, valamint több tucatnyi, nem választás útján létrehozott ellenőrző testületet.