Edina
-12 °C
-3 °C

Irán megkezdte külföldön tartott dollármilliárdjai kimentését

2006.01.20. 12:06
Feltehetőleg ázsiai bankokba menekítik a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos tervei miatt gazdasági szankciókkal fenyegetett Irán vagyonát. Idén negyvenmilliárd dollárt is elérheti az ország zömmel olajból származó exportbevétele. Ebből 16 milliárd dollár jut az állami költségvetésnek, a többi a központi bank tartalékába kerül. A tartalék ismeretlen nagyságú részét Irán külföldi számlákon tartja.

Az atomprogramja miatt gazdasági jellegű ENSZ-szankciókkal fenyegetett Irán megkezdte külföldi számláinak kiürítését. "Átutaljuk a külföldi tartalékainkat oda, ahová a legmegfelelőbbnek látjuk. Ezt megkezdtük és folytatjuk" - mondta az iráni központi bank elnöke, Ibrahim Sejbani pénteken egy helyi hírügynökség érdeklődésére.

A bankelnök azt nem részletezte, hová menekítik a vagyont, pénteki lapértesülések szerint azonban ázsiai bankokba vándorol az iráni vagyon. A központi bank elnöke a hét elején a maga részéről úgy nyilatkozott, hogy Irán kész "hazahozni a pénzét" külföldről, ha ez szükségessé válik.

Irán Egyesült Államokban tartott vagyonát egyszer már befagyasztották: az 1979-es iszlám forradalom után, a teheráni amerikai nagykövetség elfoglalása és az ottani túszejtés miatt.

Irán nagyságra a negyedik olajexportőr a világon, az OPEC-en belül a második számú. Exportbevételének nyolcvan százaléka a kőolajból származik, ez több mint negyvenmilliárd dollárt érhet el a márciussal záruló pénzügyi évben, független szakértők becslése szerint. Ebből 16 milliárd dollárral részesedik az állami költségvetés, a többi a központi bank tartalékába kerül. A tartalék ismeretlen nagyságú részét Irán külföldi számlákon tartja.

Háborús szándékok?

A vagyonmentésről azután érkezett hír, hogy rendkívüli háborús szándékokkal vádolta meg Iránt Henri Bentégeat vezérezredes, francia vezérkari főnök pénteken. Az RTL rádiónak nyilatkozva Bentégeat megengedhetetlennek nevezte, hogy egy állam nem ismeri el a nemzetközi közösség által megszabott játékszabályokat, és minden nemzetközi szerződésnek ellentmondva nukleáris fegyver előállítására törekszik. A francia vezérkari főnök felettébb aggasztónak nevezte az iráni törekvéseket.

A francia vezérkari főnök nézete szerint ugyanakkor "nehezen bizonyítható, hogy az egyes országok valójában terrorista eszközökhöz folyamodnak a különböző problémák megoldásának eszközeként". Bentégeat szerint sokkal inkább az a nyilvánvaló, hogy több ország tömegpusztító fegyverek gyártásába kezdett. Ezzel összefüggésben a vezérkari főnök egyebek között olyan nagy hatótávolságú rakétákra utalt, amelyek nukleáris, vegyi és biológiai robbanótöltettel szerelhetők fel. A francia vezérezredes név szerint Iránt és Észak-Koreát említette.

Egy nappal korábban Jacques Chirac francia elnök nukleáris fegyver bevetésével fenyegette meg azokat az országokat, amelyek terrorista támadást fontolgatnak Franciaország és szövetségesei ellen. Chirac név szerint egyetlen országot sem említett, de általános vélekedés szerint a célzott atomcsapást kilátásba helyező francia fenyegetés mindenekelőtt Irán ellen irányult. Hétfőn Colin Powell volt amerikai külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy nem kizárható egy Irán elleni katonai akció.