Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Péntektől irakiak felügyelik Fallúdzsát

2004.04.29. 15:37
Péntektől iraki biztonsági erők felügyelik Fallúdzsa városát, az amerikaiak véget vetnek az ostromnak. Erről még szerdán állapodtak meg Fallúdzsa képviselői és amerikai illetékesek.
Az amerikai erők véget vetnek Fallúdzsa ostromának, és lehetővé teszik egy friss megállapodás jegyében, hogy egy újonnan létrehozott iraki biztonsági erő alakulatai vonuljanak be péntektől az arab ország középső részén fekvő városba.

Az erről szóló megállapodás szerda este jött létre Fallúdzsa képviselői és amerikai illetékesek között - közölte csütörtökön az úgynevezett szunnita háromszögben fekvő várost ostromló amerikai tengerészgyalogosok egyik parancsnoka, Brennan Byrne alezredes. A Fallúdzsai Véderőnek nevezett új fegyveres testület 1100 iraki katonából és rendőrből áll, parancsnoka a korábbi, Szaddám Huszein exelnök vezette rendszer hadseregének egy volt, tábornoki rangú hadosztályparancsnoka.

Az amerikai tengerészgyalogság alakulatai elhagyják a város területén és Fallúdzsa környékén elfoglalt állásaikat. A Fallúdzsai Véderő osztagai előbb kordont vonnak a város köré, majd péntektől fokozatosan bevonulnak Fallúdzsába. A terv szerint az egész városnak a Fallúdzsai Véderő ellenőrzése alá kell kerülnie. Az új iraki fegyveres testület az amerikai 1. Tengerészgyalogos Expedíciós Erő alárendeltségében működik.

Az előző rendszer egykori tábornokának kinevezése a Fallúdzsai Véderő élére összhangban van Paul Bremernek, Irak amerikai polgári kormányzójának azzal a tervével, hogy be kell vonni az új iraki hadseregbe a bukott rendszer azon tábornokait és főtisztjeit, akik nem vettek részt tevékenyen Szaddám Huszein rezsimjének bűneiben.

Másrészt az a számítás is meghúzódhat a kinevezés mögött, hogy a régi rendszer tábornokával könnyebben szót érthetnek a fallúdzsai fegyveres ellenállók. Széles körben feltételezik ugyanis, hogy a fallúdzsai ellenállók jelentős része Szaddám Huszein hadseregének katonája volt.