Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Merényletek és tüntetések Irakban

2004.07.11. 19:45
Egy amerikai katona és három iraki polgári személy halt meg vasárnap Irakban tűzharcban és merényletben. Továbbra is bizonytalan az elrabolt Fülöp-szigeteki és bolgár túszok sorsa.
Két, gépkocsin utazó irakit amerikai katonák lőttek le a fővárostól, Bagdadtól 80 kilométerre délre fekvő Hilla közelében. A helyi rendőrség és szemtanúk szerint az amerikaiak azért nyitottak tüzet a két férfi autójára, mert a jármű előzni kezdett egy amerikai katonai konvojt. Egy másik iraki polgári személy robbantásos merényletben vesztette életét el-Kifl helységben, Hillától délre. Halálát egy rendőrposzt közelében elhelyezett pokolgép robbanása okozta, a detonációban további két ember megsebesült.

Egy amerikai katona meghalt, egy társa megsebesült vasárnap Irak északi részén - közölte az amerikai hadsereg. Az újabb amerikai veszteséget egy, az út szélén egy amerikai menetoszlop útjában elhelyezett pokolgép okozta. A robbanást követően egy, a konvoj felé közeledő gépkocsiból több lövést adtak le a katonákra, akik viszonozták a tüzet, és megölték az autó vezetőjét. Ezt megelőzően jelentették be az amerikai katonai hatóságok, hogy Fallúdzsa közelében négy tengerészgyalogos vesztette életét közúti balesetben.

A túszok sorsa bizonytalan

Továbbra is bizonytalan az Irakban túszul ejtett Fülöp-szigeteki, egyiptomi és bolgár állampolgárok sorsa. Miután hamisnak bizonyultak azok a szombati hírek, melyek szerint szabadon engedték Angelo de la Cruz Fülöp-szigeteki teherautósofőrt, a túszejtők ultimátumot intéztek a manilai vezetéshez: vasárnap éjjelig jelentsék be, hogy július 20-ig kivonják csapataikat az országból, különben lefejezik foglyukat.

Delia Domingo-Albert Fülöp-szigeteki külügyminiszter azonban vasárnap közölte: az 51 fős kontingens nem tér haza mandátumuk lejárta, augusztus 20 előtt. Ugyanakkor mindent megtesznek Angelo de la Cruz kiszabadítása érdekében. A szaúdi alkalmazásban lévő egyiptomi sofőr kiszabadulásának ügyében az egyiptomi illetékesek csupán "derülátásukat" hangoztatták, munkaadója azonban úgy nyilatkozott egy szaúdi lapnak, hogy az emberrablók egymillió dollár váltságdíjat követelnek a sofőrért, amit ő nem hajlandó kifizetni.

"A bolgárok még életben vannak"

"Még életben van az Irakban elfogott két bolgár teherautósofőr" - közölte vasárnap szófiai sajtóértekezletén Szolomon Paszi bolgár külügyminiszter. Az emberrablók foglyaik kivégzésével fenyegetőztek arra az esetre, ha a koalíciós erők nem engednek szabadon 24 órán belül minden iraki foglyot. A megszabott határidő pénteken éjjel járt le, de fenyegetésüket nem váltották be. Szófia korábban már jelezte: nincs módjában teljesíteni az emberrablók követelését. Paszi most azzal a kéréssel fordult a túszejtőkhöz, hogy legyenek tekintettel foglyaik megrendült egészségi állapotára. Vasárnap Bagdadba érkezett a bolgár külügyminisztérium küldöttsége, hogy a helyszínen hangolják össze a túszok kiszabadítására tett erőfeszítéseket.

Abu Muszab az-Zarkávi jordániai terrorista csoportja vállalta egy vasárnapi internetes közleményben azt az aknavetős támadást, amely csütörtökön Szamarrában öt amerikai katona és négy iraki nemzeti gárdista életét oltotta ki. Több százan tüntettek Szaddám Huszein hatalmától megfosztott iraki diktátor mellett vasárnap a Bagdadtól északkeletre fekvő Baakúbában.

A demonstrálók Szaddám Huszeint támogató és Ijád Allávi ideiglenes iraki kormányfő elleni jelszavakat skandálva álarcos fegyveresek vezetésével végigvonultak a város utcáin. Ezalatt egy maroknyi csoport Szaddám Huszein ellen tüntetett Bagdad egyik központi terén. A tiltakozók követelték az exdiktátor kivégzését, és egy transzparenst emeltek a magasba, amelyen ez állt: "Aki Szaddámot védi, az az embertelenséget és a bűnt védelmezi".

Irreális jelenleg a multinacionális erők távozását kérni Irakból, mert még nem hozták létre azokat a biztonsági erőket, amelyek az ország stabilitásához szükségesek - jelentette Barham Száleh iraki miniszter-elnökhelyettes Bassár el-Aszad szíriai elnökkel folytatott damaszkuszi megbeszélései után. Egy héttel ezelőtt ugyanis Aszad és Mohammed Hatami iráni elnök közös felhívásban követelték az Irakot megszálló külföldi haderők mielőbbi távozását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!