Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Merényletek hétvégéje Irakban

2003.11.30. 22:09
Japánokat, dél-koreaiakat és spanyolokat támadtak meg Szaddám Husszein hívei Irakban. Az amerikai erők is két katonát vesztettek. Vasárnap ismeretlen körülmények között felborult egy kuvaiti zarándokokat szállító busz, tizenheten meghaltak.
Alig egy nap alatt már a harmadik külföldiek elleni támadást hajtották végre Tikrit közelében. A Szaddám Huszein szülővárosához közeli országúton ezúttal két feltehetően ázsiai származású üzletembert lőttek le ismeretlen fegyveresek. A két külföldi súlyosan megsérült a merényletben.

Ázsia a célkeresztben

Masamori Inoue a bagdadi külképviselet munkatársa és Katsuhiko Oku Japán londoni nagykövetségének tanácsadója
Helyi lakosok azt mondták a helyszínen a Reuters hírügynökség tudósítójának, hogy tudomásuk szerint dél-koreai vállalkozók a megtámadott személyek, hivatalosan azonban nem erősítették meg ezt a közlést.

Szombaton két japán diplomatát lőttek le ugyanezen az országúton, amikor pihenésre leálltak az út szélén. A két áldozat egyike Japán londoni nagykövetségének a 45 éves tanácsadója, a másik áldozat pedig a szigetország bagdadi külképviseletének a 30 esztendős munkatársa volt. Nem japán sofőrjük megsebesült a támadásban, amelynek körülményei egyelőre nem tisztázottak. A két diplomata Tikritbe tartott egy értekezletre, amelynek témája az Irak északi részének az újjáépítésével kapcsolatos kérdéskör volt.

Az incidens ellenére a japán külügyminisztérium nem mondott le arról, hogy nem harcoló alakulatokat küldjön a térségbe.

A spanyolok is kitartanak

Fotó: EPA/Nabil Mounzer
Az iraki katonai hadműveletek változatlan támogatásáról biztosította George Bush amerikai elnököt José María Aznar spanyol miniszterelnök is, miután szombaton hat spanyol titkosügynök halt meg Bagdadtól harminc kilométerre. Ismeretlen fegyveresek rakétagránátokkal és géppisztolyokkal lőtték a spanyolok jelzés nélküli gépkocsijait. Az angol Sky News stábja megörökítette, hogy a támadás után a helybeliek megtaposták, megrugdosták a külföldi katonák holttesteit. A megölt spanyolok földi maradványait vasárnap este szállították haza. José María Aznar a temetés napját már előzetesen nemzeti gyásznappá nyilvánította.

Amerikát sem kímélik

A nem amerikai katonákat ért támadások szakértők szerint azt jelzik, hogy az iraki ellenállók egyrészt egyre kevésbé vállalják a kockázatot, hogy összetűzésbe kerüljenek a jól fegyverzett csapatokkal, másrészt már minden külföldit ellenségüknek tartanak. Erre utal az is, hogy a hétvégi támadások áldozatainak többsége civil, fegyvertelen külföldi volt.

Fotó: EPA/Norbert Schiller
Ennek ellenére az amerikai csapatok elleni támadások sem csökkentek. Az Irakban állomásozó amerikai erők vasárnapi közleménye szerint páncéltörő rakétagránátokkal és kézi tűzfegyverekkel támadtak meg szombaton a szíriai határ közelében egy katonai gépjárműkonvojt. Két amerikai katona meghalt, egy pedig megsebesült a gránáttámadásban, illetve az azt követően kibontakozott tűzharcban.

Az újabb halálesetekkel 79-re nőtt a november hónap folyamán Irakban elesett amerikai katonák száma, és 187-re azoké az amerikai katonáké, akik május elseje óta vesztették életüket az arab országban, azóta, hogy amerikai részről befejezettnek nyilvánították a nagyobb iraki hadműveleteket.

Kuvaiti zarándokok és kolumbiai civil halála
Felborult egy kuvaiti zarándokokat szállító autóbusz Dél-Irakban vasárnap, 17-en meghaltak, 33-an megsebesültek. A buszon utazók egy Kuvaitban elhunyt, de örök nyugalomra az iraki Kerbelában helyezett síita vallási vezető, Mirza Abdul Raszul al-Ikaki temetéséről igyekeztek vissza hazájukba, amikor a szerencsétlenség - 55 kilométerre a határtól - bekövetkezett, egyelőre ismeretlen okból. A gyászolókat szállító konvoj összesen 13 járműből állt, közülük csak a busz szenvedett balesetet. Az iraki utak továbbra sem biztonságosak, gyakran támadnak meg rajtuk különféle járműveket. Az Irak és Kuvait közti sivatagos határ Kuvait Irak általi 1990-es lerohanása óta zárva volt, csak idén áprilisban, Szaddám Huszein diktátor bagdadi rezsimjének elűzése után nyitották meg újra.

Egy kolumbiai civilt megöltek ismeretlen fegyveresek Irak északi részében szombaton, egy járműoszlop elleni támadás során. A gyilkosságról vasárnap tájékoztató amerikai katonai szóvivő, Mark Kimmitt tábornok Bagdadban elmondta, hogy a fővárostól 60 kilométerre északra fekvő Balad környékén elkövetett kézifegyveres támadásnak két sebesültje is volt. Az utóbbiak állampolgársága nem ismert. A kolumbiai civil az Irakban tartózkodó koalíciós erők alkalmazottja volt.