Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Vészjóslóak a titkosszolgálatok Irakkal kapcsolatban

2004.09.16. 15:43
Szemben a Bush-kormány sikerorientált jelentéseivel, az amerikai titkosszolgálatok sötét jövőt vázolnak Iraknak. A hírszerző ügynökségek összegző jelentése szerint a legjobb esetben súlyos politikai, gazdasági és biztonsági nehézségek várnak az országra. A Bush-kormányzat emellett az újjáépítésre sem költ eleget, politikáját már a republikánus szenátorok is bírálják.
Sötét jövőt fest Iraknak az amerikai Nemzeti Hírszerző Tanács (NIC) júliusban elkészült összegzése. Az Egyesült Államok hírszerzőszerveinek közös álláspontját képviselő NIC szigorúan titkos jelentéséből a New York Times közölt részleteket.

Pesszimista hírszerzők

A dokumentum szerint Irakra a legjobb esetben is súlyos politikai, gazdasági és biztonsági nehézségek várnak. A legrosszabb esetben etnikai és vallási alapú polgárháború törhet ki az országban. "Rendes adag pesszimizmus van [a jelentésben]", nyilatkozta a Timesnak egy a jelentést ismerő kormánytisztviselő.

A NIC legutóbb 2002 őszén, az iraki háborút megelőzően adott ki Irak jövőjével kapcsolatos titkosszolgálati felmérést. A részben a háborút is megalapozó jelentés számos részletéről derült ki időközben, hogy nem kellően ellenőrzött forrásoktól származik. Így a háború egyik fő indítékainak számító tömegpusztító fegyverekről is kiderült, hogy tévesen feltételezték létüket.

Az új összegzés részben 2003 januári adatokon alapul, a New York Timesnak nyilatkozó források azonban nem árulták el, mennyire támaszkodik a 2002-es összegzés forrásaira. A meglehetősen pesszimista helyzetértékelés mindenesetre a legutóbbi hónapok erőszakhullámát megelőzően készültek.

Kincstári optimizmus

A jelentés szinte mindenben ellentmond a Bush-kormányzat sikerpropagandájának. Bár az elnök szóvivője legutóbb szerdán jelentette ki, hogy Irakban jelentősen javult a helyzet, és napról napra fejlődik a demokrácia, a szenátusban már a republikánusok is kritizálták a kormányzat iraki programját.

Még a republikánusok is bírálják

A szenátus külügyi bizottságához eljuttatott kérelmében a kormány a 18,4 milliárd dolláros iraki újjáépítési alap egy jelentős hányadának, több mint hárommilliárd dollárnak az átcsoportosítását kérte biztonsági költségekre. Az újjáépítési alap alig hat százalékát használták fel eddig Irakban.

"Bár elismerjük, a forrásokat bölcsen kell felhasználni, a lassú költekezés arra utal, hogy nem használjuk ki a legjobban az Irak fejlődésének befolyásolására rendelkezésünkre álló leghatékonyabb eszközöket" - jelentette ki a bizottság republikánus elnöke, Richard Lugar. Demokrata kollégája, a Bush Irak-politikájának egyik leghevesebb bírálójának számító Joseph R. Biden szókimondóbb volt. "Az elnök szerint Irak a terror elleni háború fő hadszíntere. Az iraki sikerek tükrében azt gondolhatjuk, hogy bajok vannak a terror elleni háborúval" - fogalmazott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!