József, Bánk
-7 °C
0 °C

Összeomlott a fallúdzsai tűzszünet

2004.04.09. 16:15
Összeomlott a fallúdzsai tűzszünet. Bár a hadműveleti főnökség még úgy tudja, tűzszünet van, a harctéri parancsnok már megindította az újabb rohamot. Az elmúlt hat nap csatározásai során további két város került a lázadó síiták ellenőrzése alá, Kutot péntekre visszafoglalták az amerikaiak. A Bush-kormányzat szerint még korai lenne Irakot Vietnamhoz hasonlítani. Véleményükkel részben egyetért Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő is, aki szerint azonban a június 30-ra tervezett hatalomátadás legfeljebb névleges lehet.
Nem hódol be az emberrablóknak a japán kormány. Az iraki síita felkelők csütörtökön tucatnyi külföldit, köztük három japánt, hét dél-koreait, egy britet, egy szír származású kanadait és két izraeli állampolgárságú palesztint ejtettek fogságba. A lázadók a japán csapatok kivonását követelik a túszok életéért cserébe.
Bővebben>>

Tekintse meg képeinket!
"Nem adhatjuk meg magunkat megvetendő követeléseknek" - jelentette ki Koizumi japán kormányfő. Dél-Korea ezzel egyidőben eltanácsolta polgárait az iraki utazásoktól - jelentette a BBC. A hét fogságba esett dél-koreai hittérítőt fogvatartóik szabadon engedték.

Visszafoglalták Kutot, újra lövik Fallúdzsát

Bár az amerikai főhadiszállás szerint még érvényben van a tűzszünet, az amerikai csapatok újra ostromolják Fallúdzsát. A város ellen helyi idő szerint délben függesztették fel az offenzívát, hogy az iraki ideiglenes kormány tárgyalásokat folytathasson a lázadókkal. A tűzszünet ideje alatt élelmiszert és gyógyszereket juttattak be a hétfő óta ostromlott városba, biztosították a sebesültek ellátását is.

Brennan Byrne, a várost ostromlo tengerészgyalogosok parancsnoka szerint újra támadási parancsot kapott, csapatai meg is indultak. Az alezredes úgy tudja, a tűárgyalások kudarcba fulladtak. Mark Kimmitt dandártábornok, a hadműveleti főnök helyettese szerint azonban mér érvényben van a fegyvernyugvás.
Bővebben>>

A hatodik napja tartó lázadás során eddig legalább háromszáz iraki és harminc szövetséges katona vesztette életét. Moktada asz-Szádr radikális vallási vezető hívei Nedzsef után Kutot is elfoglalták, a déli várost pénteken visszafoglalta az amerikai haderő. A hírről beszámoló amerikai katonai szóvivő nem számolt be az akció részleteiről az AP-nek. A csütörtöki harcokban egy ukrán életét vesztette, öten megsebesültek - jelentette a Reuters.
Összefoglaló a lázadás első öt napjáról

Nem ajánlják az iraki utazást
Nem biztosítható megfelelő diplomáciai védelem, ezért Irak elkerülésére szólítja a magyar állampolgáokat a külügyminisztérium. Közleményükben kérték a "korábbi figyelmeztető felhíváosk ellenére Irakban tartózkodókat", hogy regisztrálásuk érdekében lépjenek kapcsolatba a bagdadi magyar diplomáciai képviselettel.
Irak nem Vietnam

A kudarcok ellenére Ricardo Sanchez, az amerikai erők iraki parancsnoka tagadta, hogy válság lenne. "Nem látom Vietnam árnyait Irakban" - jelentette ki washingtoni sajtóértekezletén a tábornok. Mint mondta, az amerikaiak "minden szükségest megtesznek Moktada asz-Szádr csapatainak legyőzéséért".

Sanchez értékelésével az amerikai külügyminiszter, Colin Powell is egyetértett.

Az iraki helyzetre tekinettel parlament rendkívüli összehívását kezdeményezte a brit Munkáspárt két magasrangú képviselője. A kormánypárt rangidős alsóházi képviselője az iraki helyzetet vitatná meg a húsvéti szünetét töltő parlamentben. A pártjában meglehetősen népszerűtlen Tam Dalyell rendszersen bírálja a kormány iraki politikáját.

Klikka képre!
Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint is még korai állást foglalni az iraki helyzetről. Véleménye szerint aggasztó a síiták és a szunniták összefogása, illetve az, hogy az elmúlt eg évben az ellenállás szervezettebb és hatékonyabb lett. Ugyanakkor Szádr elszigetelt, nincsenek politikai szövetségesei. "Irakban még bármi lehet" - jelentette ki az Indexnek nyilatkozva.

Bush amerikai elnök csütörtökön is kiállt az iraki hatalomátadás június 30-ra tervezett időpontja mellett. Tálas szerint azonban kizárt, hogy az iraki ideiglenes kormány uralni tudja a helyzetet, így a hatalomátadás legfeljebb névleges lehet.
Bővebben>>