Ágnes
-5 °C
2 °C

Véres polgárháborúban hullhat szét Irak?

2004.09.01. 17:30
Véres harcok közepette bomolhat három részre Irak - vélik a brit Királyi Külügyi Intézet elemzői. A stratégiai kutatóintézet nem sok esélyt lát Irak egyben maradására. Elemzésük szerint kibékíthetetlenek a felekezeti és etnikai ellentétek.
Irak véres szétesésétől tart az egyik legnagyobb londoni stratégiai kutatóintézett. A Királyi Külügyi Intézet (RIIA) elemzése szerint Irak felekezeti és etnikai határok mentén történő szétesése a legvalószínűbb jövőkép.

Kibékíthetetlen ellentétek

A stratégiai kutatóközpont elemzői szerint valószínű, hogy a többségi síiták nem lesznek hajlandóak ismét alávetett szerepet játszani, ahogy az is, hogy a kurdok sem szívesen adnák fel az amerikai-brit védelem alatt a kilencvenes években kiépített autonómiájukat. Az Irakot Huszein alatt uraló szunniták viszont sem a síita dominanciát, sem a kurd autonómiát nem fogadják el.

Az ország átmeneti alkotmányának megszövegezésekor kiderült, hogy a síiták sem támogatják a kurdok túlzott önállóságát.

Véres küzdelem

Irak széteséséhez vezethet az is, ha az Egyesült Államok elveszíti a bizalmát az iraki hatalom rendfenntartó képességében. Amennyiben az amerikaiak újra kemény kézzel próbálnának rendet teremteni, azzal az eddig békés irakiakat is maguk ellen fordíthatják - vélik az elemzők.

A választások sem jelentenek kisebb kockázatot a RIIA szerint. Amennyiben a folyamatot nem akadályozza meg a fokozódó erőszak, a szavazás végeredményeként a kurdok vesztesnek érezhetik magukat és az elszakadás mellett dönthetnek. A kutatóintézet szerint tehát Irak valószínűleg három részre, a kurd északra, a szunnita középre és a síita délre eshet szét. És mivel a nagyvárosok kevert lakosságúak, a szétválás valószínűleg erőszakos és véres lesz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!