Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Véres polgárháborúban hullhat szét Irak?

2004.09.01. 17:30
Véres harcok közepette bomolhat három részre Irak - vélik a brit Királyi Külügyi Intézet elemzői. A stratégiai kutatóintézet nem sok esélyt lát Irak egyben maradására. Elemzésük szerint kibékíthetetlenek a felekezeti és etnikai ellentétek.
Irak véres szétesésétől tart az egyik legnagyobb londoni stratégiai kutatóintézett. A Királyi Külügyi Intézet (RIIA) elemzése szerint Irak felekezeti és etnikai határok mentén történő szétesése a legvalószínűbb jövőkép.

Kibékíthetetlen ellentétek

A stratégiai kutatóközpont elemzői szerint valószínű, hogy a többségi síiták nem lesznek hajlandóak ismét alávetett szerepet játszani, ahogy az is, hogy a kurdok sem szívesen adnák fel az amerikai-brit védelem alatt a kilencvenes években kiépített autonómiájukat. Az Irakot Huszein alatt uraló szunniták viszont sem a síita dominanciát, sem a kurd autonómiát nem fogadják el.

Az ország átmeneti alkotmányának megszövegezésekor kiderült, hogy a síiták sem támogatják a kurdok túlzott önállóságát.

Véres küzdelem

Irak széteséséhez vezethet az is, ha az Egyesült Államok elveszíti a bizalmát az iraki hatalom rendfenntartó képességében. Amennyiben az amerikaiak újra kemény kézzel próbálnának rendet teremteni, azzal az eddig békés irakiakat is maguk ellen fordíthatják - vélik az elemzők.

A választások sem jelentenek kisebb kockázatot a RIIA szerint. Amennyiben a folyamatot nem akadályozza meg a fokozódó erőszak, a szavazás végeredményeként a kurdok vesztesnek érezhetik magukat és az elszakadás mellett dönthetnek. A kutatóintézet szerint tehát Irak valószínűleg három részre, a kurd északra, a szunnita középre és a síita délre eshet szét. És mivel a nagyvárosok kevert lakosságúak, a szétválás valószínűleg erőszakos és véres lesz.