Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Halálhozó iraki robotrepülők

2002.09.06. 16:50
Noha a hírszerzési források szerint Irak jelenleg nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, a napvilágra került információk arról tanúskodnak, mégis sikerült olyan fegyvedrrendszert készíteniük, amely civilek százezreinek halálát okozhatja. Az smh.com ausztrál internetes portál olyan robotrepülőgépekről ír, amelyek lépfenét, illetve más vegyi és biológiai harcanyagokat permeteznek szét.
Legalább három különböző típusú robotrepülőgépet tesztelt az iraki hadsereg; a pilóta nélküli légi járművek vegyi vagy biológiai hadviselésre alkalmasak - jelentette a Sydney Morning Herald katonai elemzőkre hivatkozva. A kisméretű robotrepülők tartályokban szállíthatják a lépfenebaktériumokat vagy harci gázokat, majd a célterület fölé érve kinyitják a szelepeket, és a levegőbe eresztik a permetet. A gépek akár 300 liter harcanyagot vihetnek magukkal, hatótávolságuk többszáz kilométer lehet.

Mirage F1
A robotrepülőket az 1998-as Sivatagi róka hadműveletben észlelték először, amikor egy brit rakéta leszakította egy hangár tetejét Irak déli részén. George Robertson brit védelmi miniszter akkor már jelezte, hogy ezeket a gépeket tömegpusztító bevetésre tervezték. Az ENSZ adatai szerint az irakiak mezőgazdasági helikoptereket is alkalmassá tettek biológiai csapásmérésre, ezek azonban jóval kevésbé veszélyesek, mint a kisméretű, nehezen észlelhető és nehezen leküzdhető robotgépek.

Szintén a nem hagyományos hadviselést szolgálják azok a módosított póttartályok, amelyeket az iraki légierő leggyorsabb vadászgépeire - vélhetően szovjet gyártmányú MiG-23-asokra vagy francia Mirage F1-esekre - függeszthetnek. Ezek is biológiai vagy kémiai hatóanyaggal tölthetők fel. Szaddám Huszein számos Scud rakétával is rendelkezik még, bár ezek továbbfejlesztését az ENSZ-szankciók valószínűleg megakadályozták. A Szovjetunió eredetileg hagyományos robbanófejjel szállította ezeket a ballisztikus rakétákat, de az irakiak minden bizonnyal készítettek hozzájuk vegyi és bakteriológiai töltetet.