Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

42 egyetemistát szabadítottak ki

2008.04.06. 15:08
Ismeretlen fegyveresek elraboltak negyvenkét egyetemistát vasárnap az észak-iraki Moszul közelében; a túszokat néhány órával később a biztonsági erők kiszabadították.

A moszuli egyetem diákjainak két buszát a várostól 30 kilométernyire délre, egy faluban felállított álellenőrzőpontnál tartóztatták fel a gépfegyveres támadók. Az egyik járműnek sikerült áttörni a torlaszt, de a másikon utazó 42 egyetemista fiú az emberrablók fogságába esett. A túszokat teherautókon ismeretlen helyre szállították.

"Az elrabolt diákokat az iraki hadsereg és rendőrség egységei kiszabadították" - jelentette be Hálid Abdul-Szattar tábornok, Ninive tartomány biztonsági erőinek szóvivője. A túszszabadítás körülményeiről részleteket nem árult el.

Ez volt az egyik legnagyobb tömeges emberrablás az arab országban azóta, hogy 2003-ban az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció megtámadta Irakot.

Egyetlen szervezet sem vállalta magára a túszejtést, de a hatóságok az al-Kaida iraki szárnyát gyanítják a bűncselekmény mögött. A szunnita iszlamista fegyveresek az északi tartományokban szerveződtek újra, miután katonai offenzívák sorozatával sikerült kiszorítani őket a nyugati al-Anbár tartományból és a fővárosból, Bagdadból. Az amerikai hadsereg szerint Moszul - Irak harmadik legnagyobb városa - az al-Kaida utolsó nagy városi központja Irakban.

A Bagdadtól 370 kilométerre északra fekvő Moszul, Ninive tartomány fővárosa az ország egyik legveszélyesebb települése, ahol az utóbbi hónapokban számos merényletet és nagyszabású támadást hajtottak végre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!