Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Magasabb részvétel az ír népszavazáson

2002.10.19. 21:58
A nizzai szerződésről, avagy az EU reformjáról és keleti bővítéséről tartott referendum helyi idő szerint este kilenckor, közép-európai idő szerint este tízkor fejeződik be.
Összesített adatokat még nem közöltek. Három órával a szavazóhelyiségek zárása előtt Dublinból, a fővárosból az RTE közszolgálati adó szerint 25 százalékos, Waterfordból 30, Limerickbol 35 százalékos részvételt jelentettek. Ugyanakkor Clare-ben, Tipperaryben és a középvidéken az arány csak 20 százalék körül ingadozott, míg a távolabb fekvő Donegal megyében húsz százalék alatt maradt.

Három millió ír polgár dönt szombaton a teljes Európai Unió további fejlődéséről. 16 hónapon belül második alkalommal szavaznak a nizzai EU szerződésről, amely alapját képezi az unió tíz újabb taggal való bővülésének.

Az első alkalommal, 2001 júniusában a többség nemmel szavazott a referendumra. A mostani alkalommal az előzetes közvéleménykutatások az igen szavazatok csekély többségét mutatták. A végleges eredményeket nem ígérik vasárnap délnél korábbra.

Délig alacsony volt a részvétel

Amennyiben az írek a szerződést újfent elutasítják, az EU nem rendelkezik a bővítéshez alternatív tervvel, hangsúlyozta szombaton Romano Prodi, az EU-bizottság elnöke. Az ír referendum negatív kimenetele "ugyan nem semmisítené meg az elmúlt évek munkáját, de tovább akadályozná a bővítési folyamatot" - nyilatkozta Prodi a görög "Kathimerini" napilapnak. Aki a demokratikus eljárásokra épít, vállalnia kell annak konzekvenciáit is, hangsúlyozta.

Az elutasítás esetén az EU reformja és bővítése egy időre lehetetlenné válna, ismerte el szombaton Prágában Chris Patten külügyi EU-biztos. Ezért ő személyesen bizonyos félelemmel várja az eredményeket, jelentette ki.

Az ír referendumon délutánig vontatott volt a részvétel alakulása. Dublinban például délelőttig a szavazásra jogosultak mintegy 8-10 százaléka adta le voksát. A választási bizottságok azonban arra számítanak, hogy estére felélénkül a szavazási kedv. Az ír kormány a szombati jó idő miatt is bízhat a viszonylag magas részvételben. Az első referendum alkalmával a szavazásra jogosultak alig 35 százaléka nyilvánított véleményt.

A nagy pártok az igen mellett

Bertie Ahern ír miniszterelnök az elsők között adta le voksát. Csakúgy mint a többi nagy párt vezetői, az elmúlt hetekben ő is vehemensen kampányolt az írek igen szavazata mellett. Ha a szerződést második alkalommal is elutasítják, az ír sajtó megítélése szerint ez Ahern számára súlyos vereséggel érne fel.

A nizzai szerződés elutasítói közé tartozik a Sinn Fein, amely az északír IRA terrorszervezet politikai szárnyának számít. Ugyancsak a 'nem' mellett kampányoltak a zöldek, a radikális abortuszellenes csoportok és a nacionalisták.

Szerintük nem demokratikus, hogy Ahern még egyszer megrendezi a népszavazást, pedig a szerződésben azóta semmi sem változott. Mindenesetre a júniusi sevillai EU-csúcson a tagállamok állam- és kormányfői még egyszer nyomatékosan biztosították az íreket, hogy az ország semlegességét a jövőben is tiszteletben tartják.

A függetlenségért aggódnak

A nizzai szerződést a többi 14 tagállam már ratifikálta, bár népszavazás helyett parlamenti voksolás után. Írországban azonban az alkotmány népszavazást ír elő, ha olyan döntésekről van szó, amelyek érintik az ország szuverenitását.

Patten külügyi EU-biztos szerint az európai integrációnak biztosan megvannak a maga gyengéi. Reményei szerint az írek látják a kérdés morális oldalát is. Írország, az EU egykori felkarolt szegény tagja szinte a legtöbbet profitált az uniós támogatásokból.

A szavazóhelyiségek európai idő szerint este 10 óráig tartanak nyitva. Körülbelül vasárnap hajnali kettőkor lesznek meg annak a hét szavazókörzetnek az eredményei, ahol elektronikus formában történt a voksolás. A többi 35 szavazókörzetben csak vasárnap délelőtt 10 órára összesítik a szavazatokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!