Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Borulhat az EU-csatlakozás

2001.06.08. 21:50
Írország a csütörtöki népszavazásán elutasította az Európai Unió vezetői által tavaly decemberben elfogadott nizzai szerződést, amelynek célja a keleti bővítés előkészítése volt. Az megállapodást eddig egyedül nem ratifikáló írek "nem" szavazata súlyos csapást jelenthet az egész bővítési folyamatra.
Az eddig beérkezett adatok szerint Írország 41 választási körzetéből 37 szavazott nemmel, és csak kettő igennel. Az ír miniszterelnök-helyettes röviddel ezelőtti nyilatkozatában már tudomásul vette a végeredményt. "Az emberek döntöttek, és nekünk ezt tiszteletben kell tartanunk" - mondta Mary Harney.

Írország az egyetlen EU-tagállam, ahol a lakosságot is megkérdezik a nizzai szerződésről, minden más országban a parlament dönt. Az unió többi országa már ratifikálta a szerződést, a szigetországra maradt utolsónak a szentesítés folyamatában. Az ír parlamenti pártok és a befolyásos katolikus egyház támogatták a szerződést, de ellene volt több társadalmi szervezet is.

Egy keservesen kialkudott kompromisszum
A nizzai szerződés, amelyet tavaly decemberben hoztak tető alá az Európai Unió vezetői, az EU döntéshozó mechanizmusait reformálta meg oly módon, hogy lehetővé tegye a 15-ről 27 tagúra bővült unió működését. Csökkentette azoknak a döntéseknek a számát, amihez az összes tagállam egyetértése szükséges, és átsúlyozta a szavazatokat a különböző döntéshozó és törvényalkotó szervekben. A hagyományosan EU-barát írek egy részét aggasztja a centralizáció, amit szerintük a nizzai szerződés jelent, és féltik saját önrendelkezési jogukat a nagyobb tagállamoktól. Nem szimpatizálnak a közös európai készenléti hadsereg gondolatával sem, a szigetország hagyományos semlegességét féltve.

Borulhat a csatlakozási menetrend

Az eredmény azt jelenti, hogy az egész nizzai szerződést - de egyes részeit biztosan - újra kell tárgyalni. Ez nem csak a hagyományosan Európa-barát ír politikai elitnek, valamint az éjszakába nyúló nizzai tárgyalásokra rossz emlékekkel visszatekintő többi európai országnak volna kellemetlen. Komoly aggodalmak ébredhetnek a csatlakozásra váró államokban is. A nizzai szerződés borulása ugyanis az egész csatlakozási menetrendet fenyegetheti.

"Európának nem kell dramatizálnia a helyzetet..., de az írországi szavazásnak késleltető hatása lesz az európai bővítési folyamatra" - mondta a holland miniszterelnök. "Folytatnunk kell a bővítési tárgyalásokat. A jelölt országokat nem lehet becsapni" - tette hozzá.

Az Európai Unió folytatja a csatlakozási tárgyalásokat

Az Európai Unió vezetői első reakciójukban a bővítési folytatása mellett tettek hitet. "A tagállamok és az Európai Bizottság változatlan elszántsággal szándékozik folytatni a csatlakozási tárgyalásokat" - mondta közös nyilatkozatában Romani Prodi, az Európai Bizottság elnöke, és Goran Persson, az Unió soros elnöki tisztét betöltő Svédország kormányfője. A közlemény - amelyben a vezetők csalódottságukat hangsúlyozzák - szerint az elnökség és a bizottság most konzultációkat kezd a dublini kormányal és valamennyi többi tagországgal.

Magyarország csalódott, de bizakodó

Magyarország és a többi EU-tagjelölt ország szempontjából semmiképpen sem kedvező fejlemény, hogy Írországban "nemet" mondtak a nizzai szerződésre, de az ír polgárok a népszavazáson nem a bővítés ügyét ellenezték - mondta a magyar külügyi szóvivő az MTI érdeklődésére. Horváth Gábor hangsúlyozta: a magyar fél a kedvezőtlen eredmény ellenére sem gondolja úgy, hogy szélsőséges következtetéseket kellene levonni az integráció jövőjére nézve.

Martonyi János külügyminiszter pénteken délután - még csak az exit-poll eredmények ismeretében - "nem jó hírnek" nevezte az ír elutasítást, ám hozzátette: a helyzet ebben az esetben is megoldódik majd. Hasonló értelmű nyilatkozatot tett közzé a lengyel főtárgyaló is.

Van kiút?

Precedens van: 1992-ben Dánia elutasította a maastrichti szerződést. Akkor úgy mentették meg a nagy nehezen összehozott dokumentumot, hogy egyes részeit újratárgyalták a dánokkal. Elképzelhető, hogy most is ez lesz a megoldás - engedi sejtetni egy, az AP-nek névtelenül nyilatkozó ír kormánytisztviselő. Mivel az ír "nem"-nek az lehetett az egyik oka, hogy ellenezték a nizzai szerződés által létrehozott közös európai hadsereg elképzelését, a tisztviselő szerint ennek a pontnak a "finomítása" lehetővé tenni, hogy Dublin újra kiírja a referendumot. Ha a szerződés tartalmazna egy olyan kitételt, hogy az ír katonák csak az ír parlament hozzájárulásával vehetnének részt bármilyen közös katonai akcióban, a szerződést biztosan elfogadnák - vélekedett a forrás.