Auguszta
-7 °C
0 °C

Kilenc amerikai hadihajó Irán közelében

2007.05.23. 09:37
Kilenc hadihajóból, köztük két repülőgép-hordozó anyahajóból álló amerikai haditengerészeti kötelék haladt át szerdán Irán partjai közelében a Hormuzi-szoroson, és hajózott be a Perzsa (Arab)-öböl vizeire. Az amerikaiak szerint csak gyakorlat folyik a nemzetközi olajszállítások egyik legfontosabb útvonalán.

A 2003-as iraki háború óta nem haladt el ilyen nagy amerikai haditengerészeti kötelék Irán partjai közelében. Iránt nem értesítették előre az amerikai kötelék mozgásáról - közölték az amerikai haditengerészet illetékesei. Egyes források szerint éjjel, mások szerint fényes nappal hajóztak át a szoroson az amerikaiak. A Le Monde szerint arról, hogy két anyahajót is a Perzsa-öbölbe küldenek, az utolsó pillanatban született meg az amerikai döntés.

Vita az atomprogramról

Nagy a feszültség az Egyesült Államok és Irán között Teherán atomprogramja kapcsán. Az amerikai-iráni viszály katonai összeütközés rémét idézte fel számos megfigyelőben - írja az MTI.

Kevin Quinn ellentengernagy, a kötelék parancsnoka közölte nyugati tudósítókkal, az amerikai hadihajók gyakorlatot rendeznek az öböl vizein. Szavai szerint rég tervbe vett manőverekről van szó.

Fontos a Hormuzi-szoros

"Mindig fennáll az a veszély, hogy valamely állam vagy nem állami tényező lezárhat nemzetközi szorosokat, köztük a roppant fontos Hormuzi-szorost" - mondta a John Stennis hadihajó fedélzetén újságíróknak. Hozzátette: az Egyesült Államok biztosítani kívánja a szóban forgó gyakorlattal a régió országait afelől, hogy elkötelezett a térség biztonsága iránt.

Az Ománi-öböl és a Perzsa(Arab)-öböl közti Hormuzi-szoros a nemzetközi olajszállítások egyik legfontosabb útvonala.

Tizenhétezer amerikai az Öbölben

Francia értesülések szerint a mostani amerikai kötelék 17 ezer embert szállított a Perzsa-öbölbe. A Stennis hadihajón két hete tett látogatást Dick Cheney amerikai alelnök. Akkor arról beszélt a politikus, hogy meg kell akadályozni az iráni atombomba előállítását. Cheney szerint nem szabad hagyni azt sem, hogy Irán uralja az öböl térségét.

A Le Monde emlékeztet rá, hogy az USA és Irán nagykövetei hétfőn fognak találkozni egymással, jóllehet a két ország között a nyolcvanas évek eleje óta nincs diplomáciai kapcsolat. A hétfői megbeszélés a hírek szerint kizárólag Irak helyzetére, stabilizálására irányul majd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!