Zelma, Rajmund
-1 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Álcázott ellenőrző ponton raboltak el egy síitákkal teli buszt

2006.10.31. 17:01
Legalább 30 síita utazott azon a buszon, amit fegyveresek raboltak el Bagdadtól északra. Az újabb emberrablás tovább ronthatja a kapcsolatokat az amerikai és az iraki vezetés között, akik egymástól függetlenül próbálnak operálni a milíciák elleni harcban. Maliki miniszterelnök elrendelte az ellenőrző pontok megszüntetését, az amerikaiak jó eséllyel fittyet hánynak a rendeletre.

Legalább 30 embert elraboltak Irakban, mikor Bagdadtól északra fegyveresek megállítottak egy buszt egy ellenőrző pontnak álcázott helyen, közölte a helyi rendőrség. A beszámoló szerint a buszon síiták utaztak Balad városa felé, jelentette a BBC. A Bagdadtól 80 kilométerre fekvő városban két héttel ezelőtt 30 szunnitát öltek meg bosszúból 17 síita meggyilkolása miatt.

Az iraki miniszterelnök, Nuri al-Maliki elrendelte, hogy Bagdad északi kerületében, a síiták lakta Szadarban szüntessék meg az ellenőrző pontokat. A rendelet az amerikai hadsereg kordonjára is vonatkozik, amit a múlt héten vontak a kerület köré egy elrabolt katonájuk keresésekor.

A miniszterelnök azzal indokolta döntését, hogy egy síita vallási vezető, Moktada Szadar tiltakozásul általános sztrájkot hirdetett, a sűrűn lakta kerületben ugyanis számos kellemetlenséget okoznak az állandó ellenőrzések és a kordonokon való átjutások. A kerületet ráadásul egy Szadar vezette milícia uralja.

Maliki elmondta, hogy az iraki haderő vezetőjeként hozta meg döntését. Az amerikai hadsereg egyelőre nem értesült a miniszterelnök rendeltéről, de a katonai szóvivő szerint, he ellenvetésük van, úgy azt a legfelsőbb szinteken kívánják rendezni. Az egyelőre nem világos, hogy az amerikaiak engedelmeskednek Maliki rendeletének, vagy továbbra is fenntartják a kordont.

A BBC tudósítója arról számolt be, hogy a kordon felállítása óta folyamatosak az összecsapások az amerikai katonák és a helyi milícia fegyveresei közt, ami az iraki és az amerikai vezetés között fokozódó ellentéteket okoz. A nézeteltérések elsősorban a milíciák kezelésének, valamint a nemzeti megbékélés elérésének módjában van.