Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már nem vonulnának ki annyira Irakból a demokraták?

2007.05.23. 08:46
Jóllehet eddig az amerikai Demokrata Párt ragaszkodni látszott ahhoz, hogy csak akkor támogatják az iraki beavatkozást, ha menetrendet állítanak fel a csapatok kivonásáról, most úgy tûnik, nem a hadsereg, hanem a demokraták visszakoznak, és valószínûleg nem szabnak határidõt Bushnak.

A BBC értesülései szerint a demokraták már nem kötik össze az Irakban állomásozó amerikai hadsereg 100 milliárd dolláros plusztámogatásáról szóló törvény megszavazását azzal, hogy állítsanak fel menetrendet a csapatok kivonásáról.

Hosszas vita után

A döntést hosszas, mintegy négyhónapos vita elõzte meg, amely a republikánus kormányzat és a demokrata honatyák között zajlott. Ha a kongresszus határidõket szabott volna, Bush azzal fenyegetõzött, hogy megvétózza a törvényt.

Anélkül, hogy a demokraták elismerték volna a Fehér Ház gyõzelmét, azt hangsúlyozzák, hogy az új törvény többletforrásokat tartalmaz a belföldi intézkedésekre is.

Már nem titkos egy al-Kaida-dokumentum

A kompromisszum azután született meg, hogy felszabadítottak a titkosítás alól néhány olyan dokumentumot, amelyek szerint Oszama Bin Laden arra kérte az al-Kaida iraki szárnyát, hogy tekintse célpontnak az Egyesült Államokat.

Frances Townsend amerikai belbiztonsági tanácsadó szerint Abu Muszab al-Zarkavit, akit 2006-ban ölt meg egy amerikai bombatámadás, kérte fel Oszama arra, hogy állítson fel "sejteket" az USA-ban.

Pénteken elfogadják a törvényt?

Townsend szerint a hírszerzés azt állítja, hogy Irak továbbra is a terroristák menedékhelye, amelyet az al-Kaida kiindulási pontként használhatna az Egyesült Államok elleni akcióihoz.

Mindkét politikai párt, a republikánusok és a demokraták is most már abban bíznak, hogy péntekig megszületik a törvény az iraki beavatkozás további finanszírozásáról.

Republikánus gyõzelem

Az elõzõ, hasonló törvényt Bush megvétózta egyébként, mert határidõket szabott a csapatok kivonására. A képviselõház demokrata többségének vezetõje, Steny Hoyer ezek után nyilatkozott úgy, hogy "nem tudjuk a menetrendeket elfogadtatni a vétó ellenében", minthogy az elnök ragaszkodik ahhoz, hogy ne szerepeljenek határidõk a törvényben.

A republikánusok viszont a BBC szerint gyõzelemként értelmezik a törvényhozásbeli kompromisszumot. John Boehner, a képviselõház republikánusait irányító politikus így nyilatkozott: "A demokraták végre beismerték, hogy vereséget szenvedtek, és nem szabhatnak, megadási dátumokat a csapatainknak", különösen nem egy finanszírozási törvényben.

A demokraták nem adják fel

A jogszabály szerint egyébként nem katonai segélyt is nyújt Amerika Iraknak, feltéve, hogy Bagdad képes megfékezni az erõszakot.

A szenátus demokrata vezére, Harry Reid ugyanakkor nem adja fel a küzdelmet: pártja továbbra is erõlteti majd a menetrend felállítását, de egy külön törvényben, amelyet nyáron szeretnének keresztülvinni a törvényhozáson.