Marcell
19 °C
32 °C

Már nem vonulnának ki annyira Irakból a demokraták?

2007.05.23. 08:46
Jóllehet eddig az amerikai Demokrata Párt ragaszkodni látszott ahhoz, hogy csak akkor támogatják az iraki beavatkozást, ha menetrendet állítanak fel a csapatok kivonásáról, most úgy tûnik, nem a hadsereg, hanem a demokraták visszakoznak, és valószínûleg nem szabnak határidõt Bushnak.

A BBC értesülései szerint a demokraták már nem kötik össze az Irakban állomásozó amerikai hadsereg 100 milliárd dolláros plusztámogatásáról szóló törvény megszavazását azzal, hogy állítsanak fel menetrendet a csapatok kivonásáról.

Hosszas vita után

A döntést hosszas, mintegy négyhónapos vita elõzte meg, amely a republikánus kormányzat és a demokrata honatyák között zajlott. Ha a kongresszus határidõket szabott volna, Bush azzal fenyegetõzött, hogy megvétózza a törvényt.

Anélkül, hogy a demokraták elismerték volna a Fehér Ház gyõzelmét, azt hangsúlyozzák, hogy az új törvény többletforrásokat tartalmaz a belföldi intézkedésekre is.

Már nem titkos egy al-Kaida-dokumentum

A kompromisszum azután született meg, hogy felszabadítottak a titkosítás alól néhány olyan dokumentumot, amelyek szerint Oszama Bin Laden arra kérte az al-Kaida iraki szárnyát, hogy tekintse célpontnak az Egyesült Államokat.

Frances Townsend amerikai belbiztonsági tanácsadó szerint Abu Muszab al-Zarkavit, akit 2006-ban ölt meg egy amerikai bombatámadás, kérte fel Oszama arra, hogy állítson fel "sejteket" az USA-ban.

Pénteken elfogadják a törvényt?

Townsend szerint a hírszerzés azt állítja, hogy Irak továbbra is a terroristák menedékhelye, amelyet az al-Kaida kiindulási pontként használhatna az Egyesült Államok elleni akcióihoz.

Mindkét politikai párt, a republikánusok és a demokraták is most már abban bíznak, hogy péntekig megszületik a törvény az iraki beavatkozás további finanszírozásáról.

Republikánus gyõzelem

Az elõzõ, hasonló törvényt Bush megvétózta egyébként, mert határidõket szabott a csapatok kivonására. A képviselõház demokrata többségének vezetõje, Steny Hoyer ezek után nyilatkozott úgy, hogy "nem tudjuk a menetrendeket elfogadtatni a vétó ellenében", minthogy az elnök ragaszkodik ahhoz, hogy ne szerepeljenek határidõk a törvényben.

A republikánusok viszont a BBC szerint gyõzelemként értelmezik a törvényhozásbeli kompromisszumot. John Boehner, a képviselõház republikánusait irányító politikus így nyilatkozott: "A demokraták végre beismerték, hogy vereséget szenvedtek, és nem szabhatnak, megadási dátumokat a csapatainknak", különösen nem egy finanszírozási törvényben.

A demokraták nem adják fel

A jogszabály szerint egyébként nem katonai segélyt is nyújt Amerika Iraknak, feltéve, hogy Bagdad képes megfékezni az erõszakot.

A szenátus demokrata vezére, Harry Reid ugyanakkor nem adja fel a küzdelmet: pártja továbbra is erõlteti majd a menetrend felállítását, de egy külön törvényben, amelyet nyáron szeretnének keresztülvinni a törvényhozáson.