Lehel
17 °C
27 °C

Izraelbe pumpálnák az iraki olajat

2003.08.25. 12:53
Haifában hajózná be az iraki olaj negyven százalékát az Egyesült Államok. A tervek szerint Moszulból csővezetéken szállítanák az olajat Izraelbe. Eddig Törökországon keresztül zajlott a kereskedelem, az ankarai kormány az izraeli-török viszony megromlásával fenyeget.
Haifa kikötőjébe szállítaná az iraki olajat az Egyesült Államok - értesítette hivatalosan táviratban az izraeli külügyminisztérium egyik vezető tisztviselőjét a Pentagon. A Haaretz című izraeli napilap információi szerint a tervrőlé már korábban is szó volt, a hivatalos megerősítést az izraeli miniszterelnöki hivatal kezdeményezte. A napilap értesülése szerint Sharon kormányfő stábja az olajszállítás lehetőségét az amerikaiaknak nyújtott egyoldalú támogatás jutalmának tekinti.

Az új olajvezeték a kirkuki olajmezőkről vezetne Észak-Izraelbe. A tervek szerint az iraki olajtermelés közel negyven százaléka juthatna Moszulon és Jordánián át Izraelbe.

Félmillió dollár kilométerenként

Az amerikai távirat költségbecslést is kért az 1948 előtt kiépített, az iraki függetlenségi háború után elhagyott Haifa-Moszul olajvezeték felújítására. Az izraeliek korábban már készítettek értékbecslést egy új, 1050 milliméter átmérőjű olajvezetékre. Az új csővezeték kilométere négyszázezer dollárba kerülne.

A régi olajvezeték átmérője alig 200 milliméter volt.

Törökország besértődik

A kirkuki olajat most Törökországon keresztül szállítják egy a szír határ melletti jelentéktelen kikötőbe - írja a Haaretz. A török kormány a Haifa-Moszul olajvezeték ötletére reagálva máris a török-izraeli viszony megromlásának lehetőségével fenyegetőzött. Jeruzsálemi kormánykörök szerint az amerikai felvetés egyébként részben a háború előtt és alatt több problémát is okozó törökök megfegyelmezését is szolgálhatja.