Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tűzszünetet kötöttek Izraellel a palesztinok

2005.02.08. 18:37
Véget vetne az erőszaknak Mahmud Abasz és Ariel Saron. Az izraeli kormányfő és a palesztin elnök Sarm-el-Sejken kötött tűzszüneti megállapodást. Tárgyalásaikon szó esett az izraeli csapatok ciszjordániai kivonulásáról is.

Tűzszünetet kötött Izrael és a Palesztin Hatóság, jelentette a Reuters. Mahmod Abasz palesztin elnök és Ariel Saron izraeli kormányfő az egyiptomi Sarm-el-Sejkben írják alá a tűzszüneti megállapodást. "Megállapodtunk Saron miniszterelnökkel az izraeliek és a palesztinok elleni mindenféle erőszak beszüntetéséről.

A megállapodás négy éve tartó vérengzésnek vethet véget. A második palesztin felkelés 2000 decemberében, Saron a Templom-hegyen tett látogatását követően tört ki. A terrorakciók izraeli megtorlásokat provokáltak, a két fél viszonya annyira megromlott, hogy az utolsó években Izrael nem is tekintette tárgyalóképes partnernek a Palesztin Hatóság tavaly elhunyt elnökét, Jasszer Arafatot.

Arafat halála azonban új lehetőséget teremtett. A palesztin vezér mozgalmának döntése alapján a mérsékelt, Izrael és az Egyesült Államok szerint is tárgyalóképes Mahmud Abasz pályázta meg az elnöki posztot, amit a januárban tartott, a külföldi megfigyelők értékelése szerint is szabad és demokratikus választásokon el is nyert.

Öt ciszjordániai várost átadnak

Bár Abasz kampánya során kiállt a terroristák mellett, korábbi, a támadásokat elítélő nyilatkozatai reménykeltőek voltak. Választási győzelme után azonnal egyeztetéseket kezdett a palesztin terrorcsoportokkal a terrortámadások felfüggesztése érdekében. Erre végül a januári gázai önkormányzati választásokon elsöprő győzelmet arató, szélsőségesen iszlámista Hamaszt is rá tudta venni.

A tűzszünet lehetőséget teremt a béketárgyalások újrakezdésére. Izraeli és palesztin diplomáciai források szerint Abasz és Saron találkozójának előkészítésekor tárgyaltak az izraeli hadsereg ciszjordániai kivonulásáról is. Ezt - szemben a tervezett egyoldalú gázai kivonulással - a palesztin vezetéssel egyeztetve hajtanák végre az izraeliek.

Egy magas rangú palesztin tisztviselő közlése szerint az izraeli csapatok három héten belül átadják a palesztinoknak az ellenőrzést öt ciszjordániai város fölött. Biztonsági ügyekben illetékes izraeli és palesztin tisztségviselők várhatóan már szerdán találkoznak egymással, hogy előkészítsék Jerikó átadását.

A Hamasz nem veszi magára

A Sarm-el-Sejk-i csúcstalálkozón bejelentett izraeli-palesztin tűzszünet csak a Palesztin Hatóságra vonatkozik, a Hamász nem érzi magára nézve kötelezőnek, közölte a radikális palesztin szervezet kedden Libanonban.

A szervezet illetékese elmondta, egyelőre kivárják, mit teljesít Izrael követeléseikből. A Hamasz az összes, izraeli börtönben lévő palesztin fogoly szabadon bocsátását szeretné elérni, de Izrael csak azok elengedésébe egyezett bele, akik nem terrorista akciók miatt kerültek börtönbe, a 8500 fogolyból így 900 kerülhet szabadlábra

Közös dokumentumot nem adtak ki a csúcstalálkozó után. Abbász a találkozó után, útban hazafelé Ammánban bejelentette: az izraeli-palesztin párbeszéd már a jövő héten folytatódik.