Szilárda
-4 °C
3 °C

Nem utazhatott Svédországba egy iráni nő

2008.03.03. 21:24
A teheráni repülőtérről fordították vissza Parvin Ardalan iráni nőjogi aktivistát, aki Svédországba indult, hogy ott a demokráciáért vívott harcáért Olof Palme-díjat adjanak át neki. Ardalan szerint a közelgő nőnap miatt fokozzák Iránban a nőjogi aktivistákra gyakorolt nyomást.

Nem engedtek Svédországba utazni egy iráni nőjogi aktivistát, aki a neki adományozott emberjogi díj átadásán vett volna részt. Parvin Ardalan, akinek 2007-ben ítélték oda az Olof Palme-díjat, elmondta, hogy beszállt az Air France francia légitársaság gépére a teheráni nemzetközi repülőtéren, amikor a legénység közölte vele, nem utazhat el.

A repülőtéri rendőrség a gép előtt várta, és elvették a repülőjegyét. Azt mondták, bírósági döntésre cselekszenek, mondta el telefonon Parvin Ardalan. "Úgy gondolom, nem akarták, hogy részt vegyek a díjátadási ünnepségen, mivel ez nagy lehetőség lett volna számomra, a nőmozgalom egyik aktivistája számára" - mondta el az újságírónő.

Ardalan nem zárta ki, hogy a történtek kapcsolatban voltak a közelgő nőnappal, amikor rendszerint fokozódik a nőmozgalmi aktivistákra gyakorolt nyomás.

Az 1986-ban meggyilkolt svéd miniszterelnök, Olof Palme emlékére létrehozott alapítvány múlt hónapban azzal indokolta a 75 ezer dolláros díj odaítélését, hogy Ardalannak "sikerült a férfiak és a nők közötti egyenjogúságot a demokráciáért vívott harc központi kérdésévé tennie Iránban". Egy illetékes Stockholmban közölte, továbbra is reméli, hogy Ardalan részt vesz a március 6-i ünnepségen.

Ardalan vezető szerepet játszott abban a kampányban, amelyben egymillió aláírás összegyűjtését tűzték ki célul a nők jogainak kibővítése érdekében. A kampány kezdete, 2006 óta több aktivistát őrizetbe vettek, de többségüket néhány nap vagy hét múlva elengedték.

Nyugati diplomaták szerint a nőjogi aktivisták őrizetbe vétele a másképp gondolkodók elleni elnyomás erősödésének a jele, ami feltehetően az iráni atomprogram miatti nemzetközi nyomásra adott válasz.

Iráni nőjogi aktivisták szerint a nők az Iráni Iszlám Köztársaságban intézményesített diszkrimináció áldozatai, amely másodrangú állampolgárokká teszi őket a válás, az örökösödés, a gyermeknevelés és az élet más területein.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!