Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Két hetet kapott Irán atomügyben

2008.07.20. 00:02
Az EU és hat nagyhatalom hiába tárgyalt szombaton Iránnal, a síita állam nem adott egyértelmû választ a nyugatiak ajánlatára. Ha most Irán visszakozik, akkor lehetne egyszer atomerõmûve is, kecsegtették az amerikaiak.

Genfben egyértelmû eredmény nélkül zárult az iráni atomtervekkel kapcsolatos konferencia. A BBC beszámolója szerint az iráni delegáció se egyértelmû igent, se nemet nem mondott a nyugatiak ajánlatára. Javier Solana, az EU külügyi fõmegbízottja azt mondta, hogy egyértelmû választ várt mára, de a következõ két hétben még bármikor kész tárgyalni az irániakkal.

Az EU-t képviselõ Solanán kívül Kína, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és az USA képviselõi tárgyaltak az irániakkal. Az USA részvétele azért különleges, mert 1979 óta az USA és Irán között nem volt hivatalos kapcsolat, csak idén nagyköveti szintén egyeztettek egyszer Irakról.

A nyugati ajánlat, amit az USA és az EU-tagállamok javasoltak, a következõ: ha Irán felfüggeszti urándúsítását, akkor az ENSZ Biztonsági Tanácsa leveszi a napirendrõl az Irán elleni szankciókat és az USA és az EU sem foganatosít újabb büntetéseket. Azt is ajánlották, hogy hosszabb távon elfogadják, hogy Irán polgári célú atomerõmûvet építsen.

Az évek óta folyó vita arról szól, hogy a nyugatiak szerint Irán atombombát akar kifejleszteni, és ezt mindenképpen meg akarják akadályozni. Irán azt állítja, hogy õk csak atomerõmûvet akarnak, hogy áramot termeljenek.

Az USA külügyminisztériuma figyelmeztette Iránt, ha nem megy bele az alkuba, akkor annak nagyon kemény következményei lesznek. Az elmúlt években a katonai csapás lehetõségével is riogatta Iránt az USA és Izrael az atomvitában.