Emőke
-4 °C
9 °C

Iránba kényszerítették az elfogott brit katonákat

2004.06.30. 23:52
Az iráni fegyveres erők kényszerítették iráni felségvizekre azt a nyolc brit katonát, akit a múlt héten vettek őrizetbe határsértés címén, és komoly diplomáciai feszültséget keltve napokig fogva tartottak Iránban - közölte szerda este a brit védelmi miniszter.
Az iráni forradalmi gárdisták a királyi tengerészgyalogság hat, illetve a királyi haditengerészet két katonáját az Irakot és Iránt elválasztó Satt-el-Arab víziúton fogták el, azzal a váddal, hogy britek által használt három őrnaszád behatolt a folyó iráni oldalára.

Nagy-Britannia annak idején ezt gyakorlatilag el is ismerte. Geoff Hoon védelmi miniszter azonban szerda este kijelentette: a katonák a kiszabadulásuk utáni meghallgatásukon azt mondták, hogy az irániak kényszerítették át őket iráni területre.

Nem adják vissza a felszerelést

Hoon szerint a védelmi tárca még folytatja az ügyben a vizsgálatot, amelyet nagyban segíteni fog, ha a szakértők hozzájutnak a brit katonák által használt műholdas navigációs berendezésekhez. A miniszter azonban közölte azt is, hogy az irániak egyelőre nem hajlandók visszaadni a naszádokat és azok felszerelését, köztük a navigációs eszközöket és a fegyverzetet, jóllehet ezt eredetileg még keddre ígérték.

Ha a brit katonák állítása bebizonyosodik, az minden bizonnyal tovább feszíti az incidens által egyébként kiélezett brit-iráni viszonyt. A katonák lefogása komoly diplomáciai feszültséget szított Teherán és a vele egyébként hangsúlyozottan - még a washingtoni ellenkezéssel is dacolva - jó viszonyra törekvő London között, főleg azután, hogy a briteket több felvétel tanúsága szerint is időnként bekötött szemmel tartották, sőt egy ízben így masíroztatták őket fel és alá a Satt-el-Arab partján.

A keményvonalasok üzennek?

A katonák fogva tartása idején megjelent egyöntetű brit sajtóvélemények szerint az akcióval az iráni keményvonalas irányzat próbált üzenni mind a reformista szárnynak, mind az új iraki kormányzatnak, mind Londonnak, egyebek mellett azt, hogy Iránnak meghatározó szerepet kell biztosítani a térségi politika alakításában az iraki hatalomátadás után.

A nyolc brit katona az új iraki folyami őrség kiképzésében vett részt, és éppen Bászrába tartott, amikor az irániak feltartóztatták őket. Több napi intenzív diplomáciai erőfeszítés után múlt csütörtökön engedték őket szabadon.