Viola
-5 °C
-2 °C

Az urándúsítás felfüggesztésére szólítja Iránt a NAÜ

2004.09.18. 19:08
Az atomprogramjával kapcsolatos minden függőben maradt kérdés záros határidőn belüli tisztázására, valamint mindenfajta urándúsítással összefüggő tevékenysége leállítására szólította fel Iránt szombaton elfogadott határozatában a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).
A napokon át tartó huzavona után konszenzussal elfogadott határozat szerint Iránnak november 25-ig tájékoztatást kell adnia az atomprogramjára vonatkozó összes nyitott kérdésről. A NAÜ-kormányzótanács egyúttal szükségesnek tartja, hogy bizalomépítő intézkedésként Irán "fagyassza be minden urándúsítási és ehhez kapcsolódó programját". A határozat aggasztónak nevezi, hogy Irán több mint 40 tonna uránium átalakítását tervezi gáz halmazállapotú urán-hexafluoriddá, amelyből centrifugákban dúsított urán állítható elő.

Miért érdeklődtek?

A bécsi székhelyű ENSZ-szervezet nyomatékosan felszólította Iránt, hogy tegyen eleget az ügynökség minden kérésének az ország csaknem két évtizedes titkos nukleáris tevékenységére vonatkozóan, beleértve a gyanús helyekre való korlátlan bejutást, valamint olyan információk és személyek rendelkezésre bocsátását, amelyek és akik megvilágíthatják a még mindig megválaszolatlan kérdéseket arról, hogy Teherán atomfegyverek előállítása céljából érdeklődött-e a nukleáris technológia iránt.

A Németország, Franciaország és Nagy-Britannia által beterjesztett határozat felszólította Mohamed el-Baradeit, a NAÜ főigazgatóját, hogy számoljon be a Teherán által békésnek mondott iráni atomprogram több mint egy éve tartó vizsgálatának eredményeiről.

Sejtetve, hogy az iszlám köztársaságnak esetleg az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt kell felelni, ha visszautasítaná a követeléseket, a dokumentum leszögezi: a kormányzótanács következő, novemberi ülésén "fog dönteni arról, hogy helyénvalónak tart-e vagy sem további lépéseket".

Az ENSZ elé fog kerülni

"A határozat félreérthetetlen jelzést küld Iránnak, hogy nukleáris fegyverkezési programja folytatása szükségszerűen a Biztonsági Tanács beiktatását vonja maga után" - mondta Jackie Senders, a NAÜ-be akkreditált amerikai nagykövet. "Nem engedhető meg, hogy Irán atomfegyverekre tegyen szert" - hangsúlyozta.

Az Egyesült Államok eredetileg olyan határozatot szeretett volna elfogadtatni, amelyben ultimátumszerűen szerepelt volna, hogy a határidő leteltével a NAÜ - szinte automatikusan - panaszolja be Teheránt az atomsorompó-szerződés megsértése, nukleáris fegyverkezési programjának eltitkolása miatt a Biztonsági Tanácsnál, amely már büntető intézkedéseket szabhatna ki.

Irán: nem kényszeríthetnek

"Irán nem fogad el semmilyen kötelezettséget az urándúsítás felfüggesztésével kapcsolatban" - jelentette ki Haszan Rohani, az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkára. "Erre egyetlen nemzetközi szervezet sem kényszerítheti" - tette hozzá. Haszan Rohani közölte: Teherán leállítja a NAÜ által végzett ellenőrzéseket, ha a testület kormányzó tanácsa az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul.

"Ha Iránt a Biztonsági Tanács elé kívánják állítani, ez nem bölcs dolog, mivel leállítjuk a kiegészítő jegyzőkönyv megvalósítását" - fogalmazott Haszan Rohani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!