Lehel
17 °C
27 °C

Irak: aktív gerillák, magas rangú foglyok

2003.08.09. 19:23
Iraki gerillák újabb támadásokat hajtottak végre szombaton a megszálló amerikai és brit katonák ellen, a dél-iraki Bászrában pedig erőszakos tüntetésekre került sor az üzemanyaghiány miatt. Washington szerint az al-Kaida áll a Jordánia bagdadi nagykövetsége ellen elkövetett merénylet mögött. Mindemellett letartóztatták Huszein egykori belügyminiszterét.
Az észak-iraki Kirkuk városában gerillák rakétavetős támadást hajtottak végre egy amerikai járőr ellen, majd kézi fegyverekből is tüzet nyitottak a 173. légi szállítású dandár katonáira, akik közül - amerikai bejelentés szerint - kettő megsebesült. Bagdadban egy amerikai páncélozott csapatszállító harcjárműre dobtak gránátot, itt is két katona megsebesült. Előzőleg, péntek este Fallúdzsa közelében támadás érte az amerikai erők támaszpontját, ahol tűz keletkezett.

A dél-iraki Bászra város egyik benzinkútjánál gránátot dobtak egy brit katonai járműre, amely lángba borult. A benne ülő két brit katonának sikerült elmenekülnie. Szemtanúk szerint a benzinkútnál összegyűlt és az üzemanyaghiány miatt elégedetlenkedő tömeg kővel dobálta meg az erősítésként helyszínre érkező brit katonákat, akik - miután a helyzet fenyegetővé vált - gumilövedékekkel a tüntetőkre lőttek. A brit lövedékektől négy iraki polgári személy sebesült meg.

A brit hadsereg egyik szóvivője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva tagadta, hogy támadás ért volna brit katonai járművet, vagy hogy brit katonák használták volna fegyverüket, de azt megerősítette, hogy négy benzinkútnál is tüntettek a benzin- és áramhiány miatt Irak második legnagyobb városában. Szavai szerint mintegy 2500 ember gyűlt össze a kétmillió lakosú város nyugati részén található Szaad téren. Itt az AFP szerint mintegy 15 fekete ruhába öltözött iraki nő Kalasnyikov-géppisztollyal lövöldözött a levegőbe. Később magas rangú vallási személyiségek érkeztek a helyszínre, hogy lecsendesítsék a tömeget, de nem jártak sikerrel. A tömegből később több százan elvonultak a brit erők főhadiszállása elé, ahol megdobálták az őröket, és az energiahiány felszámolását követelték. A tüntetők felgyújtottak egy kuvaiti üzemanyag-szállító tartálykocsit is. A bászrai incidensekben az AFP szerint négy brit katona is megsebesült.

Az al-Kaida robbantott a nagykövetségnél?

Washingtonban szombaton közölték, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI vizsgálja a Jordánia bagdadi nagykövetsége ellen végrehajtott csütörtöki terrorcselekmény körülményeit. Fehér házi források szerint hírszerzői és katonai körökben egyre erősebb a gyanú, hogy a pokolgépes merényletet az al-Kaida vagy legalábbis egy hozzá közel álló terrorszervezet követte el. Az FBI emberei mindenekelőtt egy Anszár al-Iszlám nevű terrorszervezet után nyomoznak. Keresnek ugyanakkor egy jordániai származású terroristát, bizonyos Abu Muszab al-Zarkavit, akiről azt gyanítják, hogy a merénylet kitervelője volt. Al-Zarkavi bizonyítottan az említett szélsőséges szervezet tagja, s két éve - távollétében - egy jordániai bíróság halálra ítélte őt.

Mint Pietsch Lajos, az MTI különtudósítója írja, hivatalos washingtoni körökben egyre több utalás hangzik el arra vonatkozóan, hogy az al-Kaida jelen van Irakban, s katonai elemzők figyelmeztettek, hogy a külföldi terroristák iraki jelenléte új és kiszámíthatatlan biztonsági kockázat az amerikai erők számára. Egyebek közt ez indokolja, hogy az FBI vette kézbe a csütörtöki robbantással kapcsolatos nyomozást. Az amerikai hatóságok ugyanakkor más szálakat is vizsgálnak. Így nem zárják ki azt sem, hogy a több polgári áldozatot követelő robbantás mögött a megbuktatott iraki rezsim hívei állnak.

Megvan a pikk 7

Megadta magát az Irakot megszálló erőknek Mahmúd Ziáb al-Ahmed, az elűzött Szaddám Huszein elnök volt belügyminisztere, s Fallúdzsában amerikai katonák őrizetbe vették a megdöntött rezsim két helyi tisztségviselőjét.

Mahmúd Ziáb al-Ahmed pénteki letartóztatását szombat délután jelentette be az amerikai középső parancsnokság. Ő volt a 29. számú személy a körözött legfőbb iraki vezetőkről készült 55-ös listán. A Pentagon által kiadott kártyán Mahmúd Ziáb al-Ahmed a pikk 7-es lapon szerepelt.

Mahmúd Ziáb al-Ahmed leartózatott volt iraki belügyminiszter pályafutását Szaddám Huszein rendszerének egyik oszlopos tagjaként azzal kezdte, hogy az elnöki palota berendezéseiért felelős mérnöknek nevezték ki. Később az államfő lakásépítési, majd öntözési miniszternek tette meg. Végül belügyminiszterségig vitte, jóllehet nem tartozott az országot uralma alatt tartó Szaddám Huszein elnök Tikríti-klánjához.

A Bagdadtól 50 kilométerre fekvő Fallúdzsában a város egykori biztonsági főnökét, Saaban Mohamad Aszmír tábornokot vették őrizetbe. Aszmír testvére az AFP francia hírügynökségnek elmondta, az amerikaiak nagy erőkkel lezárták a környéket, s a biztonsági főnök ellenállás nélkül megadta magát. A Reuters közben helyi források alapján arról számolt be, hogy elfogták a Baasz Párt milíciájának városi parancsnokát is. A bagdadi amerikai főhadiszálláson ugyanakkor úgy nyilatkoztak, hogy nem tudnak semmilyen fallúdzsai akcióról.