Ödön
1 °C
11 °C

Lefújták az iraki hadsereg offenzíváját

2008.04.04. 15:42
Március 25. óta harcolt a komrány síita fegyveresekkel. Legalább hétszázan meghaltak. A kormány amnesztiát ajánlott a felkelőknek.

Legalább 700-an meghaltak és 1500-an megsebesültek abban a március 25-e óta tartó akcióban, amit az iraki kormány indított síita fegyveresek ellen. Az offenzívát pénteken leállította az iraki miniszterelnök. Núri al-Máliki azt mondta, hogy időt akar adni a milicistáknak, hogy amnesztiáért cserébe feladják magukat.

Az iraki kormány Muktada asz-Szadr síita vallási vezető hadserege ellen a déli Bászra városában kezdte el a hadműveleteket, de a harcok hamar átterjedtek más városokra és a fővárosra, Bagdadra is. Bagdadban hosszú ideig kijárási tilalom is érvényben volt.

A többségében síita befolyás alatt álló kormánynak megalakulásakor még szövetségese volt Muktada asz-Szadr. A befolyás síita egyházi vezető jelentős fegyveres csoportot vezet, ez a Mahdi Hadserege. A csoport egy ideje szakított a kormánnyal és az amerikaiak elleni országos felkelésre szólította fel a lakosságot. A Mahdi Hadserege egyre nagyobb területet vont irányítása alá. Az iraki kormányerőket amerikai és brit csapatok is támogatták néhány hadműveletben.

A harcot most ideiglenesen leállították, a kormány azt várja, hogy minél többen adják fel magukat a Mahdi Hadseregéből. Aki leadja a fegyverét, az büntetlenséget és pénzt is remélhet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?