Huba
19 °C
33 °C

Lefújták az iraki hadsereg offenzíváját

2008.04.04. 15:42
Március 25. óta harcolt a komrány síita fegyveresekkel. Legalább hétszázan meghaltak. A kormány amnesztiát ajánlott a felkelőknek.

Legalább 700-an meghaltak és 1500-an megsebesültek abban a március 25-e óta tartó akcióban, amit az iraki kormány indított síita fegyveresek ellen. Az offenzívát pénteken leállította az iraki miniszterelnök. Núri al-Máliki azt mondta, hogy időt akar adni a milicistáknak, hogy amnesztiáért cserébe feladják magukat.

Az iraki kormány Muktada asz-Szadr síita vallási vezető hadserege ellen a déli Bászra városában kezdte el a hadműveleteket, de a harcok hamar átterjedtek más városokra és a fővárosra, Bagdadra is. Bagdadban hosszú ideig kijárási tilalom is érvényben volt.

A többségében síita befolyás alatt álló kormánynak megalakulásakor még szövetségese volt Muktada asz-Szadr. A befolyás síita egyházi vezető jelentős fegyveres csoportot vezet, ez a Mahdi Hadserege. A csoport egy ideje szakított a kormánnyal és az amerikaiak elleni országos felkelésre szólította fel a lakosságot. A Mahdi Hadserege egyre nagyobb területet vont irányítása alá. Az iraki kormányerőket amerikai és brit csapatok is támogatták néhány hadműveletben.

A harcot most ideiglenesen leállították, a kormány azt várja, hogy minél többen adják fel magukat a Mahdi Hadseregéből. Aki leadja a fegyverét, az büntetlenséget és pénzt is remélhet.