Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Elengedték az amerikaiak Pulitzer-díjas foglyukat

2008.04.16. 17:43
Két év és négy nap után szabadon engedték az AP iraki fotósát. A Pulitzer-díjas riportert azzal vádolták, hogy együttműködött a falludzsai felkelőkkel. Ő mindvégig tagadott és az AP is kiállt mellette.

Szerdán az Irakban működő amerikai hatóság szabadon engedte Bilal Husszeint, az AP amerikai hírügynökség fotósát. Bilal két évet és négy napot raboskodott. Egy iraki amnesztiarendelet értelmében szabadulhatott, számolt be a BBC. Bíróság sohasem ítélte el, ő is tagadta az ellene felhozott vádakat. Az amerikaiak szerint viszont biztonsági kockázatot jelentet,t és most sem tartják ártatlannak.

Bilal Husszein 2005-ben kapott több iraki AP-s riportertársával közösen Pulitzer-díjat képeiért. 2006-ban a falludzsai felkelőket fotózta. Akkoriban a várost heves harcokban foglalta vissza az amerikai hadsereg. Az ostrom idején tartóztatták le Bilalt, akit vádemelés és tárgyalás nélkül tartottak fogva a mai napig, egy iraki börtönben.

Azzal vádolták, hogy robbanóeszközökhöz használható felszerelést csempészett a felkelőknek, illetve együttműködött velük amikor amerikai célpontok támadását fotózta. Azzal is vádolták, hogy idegeneket fogadott be falludzsai házába, akik között gyanús személyek is lehettek.

A Human Right Watch nevű emberi jogi szervezet már régóta követelte a fotós szabadulását. A Reuters hírügynökség Bilal elengedése kapcsán emlékeztetett, hogy több munkatársukat tartották már amerikaiak hónapokig fogságban Irakban, bírósági ítélet nélkül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!