Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nem házasodhatnak irakiakkal az amerikai katonák

2003.10.21. 12:03
Legalább nyolc hónapig még nem kap vízumot két, amerikai katonával házasodó iraki orvosnő. Az asszonyokat parancsnokuk utasítása ellenére elvevő, az iszlámra is áttérő altiszteket hadbíróság elé állíthatják. A férfiak az esküvő óta nem láthatták feleségeiket.
Parancsnokaik egyértelmű utasítása ellenére is iraki nőt vett feleségül két amerikai katona. Döntésük miatt most legalább nyolc hónapig Irakban kell várakozniuk, ennél hamarabb feleségeik nem kaphatnak amerikai beutazási vízumot - nyilatkozta a CNN-nek Richard Avoid, egyikük ügyvédje.

Hadbíróság parancsmegtagadásért?

Az Egyesült Államok jelenleg nem tart fenn vízumirodát Bagdadban, a beutazási kérelem postai ügyintézése nem megy gyorsabban - mondta Avoid.

A várakozás akár hosszabbra is nyúlhat, amennyiben a hadsereg parancsmegtagadás miatt pert indít a két férfi, Sean Blackwell őrmester és Bret Dagen tizedes ellen. Ugyan parancsnokaik - szokatlan módon - megtiltották nekik a házasságot, Blackwell és Dagen áttért az iszlám hitre, hogy az iraki törvények szerint elvehessék barátnőiket.

Biztonsági kockázat

A hadsereg most mindkettejüknek megtiltotta bázisuk elhagyását, így az augusztusi kettős lakodalom óta nem is láthatták orvos feleségeiket. Az asszonyok kihozatala pedig egyre sürgősebbé válik, az Amerika-ellenes irakiak fenyegetései miatt - írja a CNN.

Jason Beck százados, Blackwell és Dagon a floridai Nemzeti Gárdához tartozó századának szóvivője nem kívánt reagálni a hírcsatorna megkeresésére. A floridai Nemzeti Gárda szóvivője, Ron Tittle ezredes korábban annyit mondott, hogy az alakulat parancsnoka szerint a házasságok "elterelhetik a csapatok figyelmét a harctéri feladatokról és veszélyeztethetik az alakulat biztonságát" - írja a CNN.