Benedek
-4 °C
5 °C

Iraknak segített Oroszország Amerika ellen?

2006.03.25. 12:15
A Pentagon szerint Moszkva folyamatosan tájékoztatta Bagdadot a várható amerikai csapatmozgásokról. Oroszország szerint ez zagyvaság.

Az orosz szakszolgálat tagadja, hogy Moszkva az iraki háború alatt információkat továbbított volna Bagdadnak Tagadta, és zagyvaságnak minősítette szombaton az orosz külföldi hírszerző szolgálat, hogy Moszkva három évvel ezelőtti iraki háború idején tájékoztatta volna a bagdadi vezetést az amerikai csapatmozgásokról és haditervekről.

Nincs kommentár

"Az orosz hírszerzést a múltban többször is illették ehhez hasonló, alaptalan vádakkal" - mondta Borisz Labuszov, az SZVR szóvivője az Interfax orosz hírügynökség tudósítása szerint az amerikai védelmi minisztérium pénteken Washingtonban közzétett jelentésére utalva.

Az amerikai dokumentum 210 oldalas nyilvános változata szerint a bagdadi orosz nagykövet Szaddám Huszein akkori iraki elnöknek továbbította az orosz hírszerzési értesüléseket. "Nem tekintjük szükségesnek kommentálni az ilyesfajta kitalációkat" - mondta az érintett orosz szakszolgálat szóvivője.

Ott voltak

A bizalmas Pentagon-jelentés az amerikaiak kezébe került két iraki dokumentumot idézve azt is állítja, hogy az oroszok az amerikai Középső Parancsnokság berkeiből is hozzájutottak információkhoz, valamint. A Pentagon szerint az orosz kormány az Irak elleni háború tervezésének és kivitelezésének időszakában az amerikai katonai parancsnokságon belülről is szerzett értesüléseket.

Pavel Felgenhauer tekintélyes moszkvai katonai elemző szerint nagyon is valószerűek az amerikai dokumentumban foglaltak. Mint elmondta, az orosz katonai hírszerzés, a GRU egy egysége aktívan tevékenykedett Irakban az amerikai invázió alatt.