Gusztáv
-4 °C
1 °C

Elkészült a vádirat a holokauszttagadó történész ügyében

2005.11.22. 17:32
Az Ausztriában két hete őrizetbe vett David Irving pere akár már a jövő év elején megkezdődhet. A férfi tagadja a II. világháborús gázkamrák létezését, ami a tilalmi törvénybe ütközik.

A bécsi ügyészség elkészítette a vádiratot az osztrák őrizetben levő David Irving történésszel szemben. Irvinget a tilalmi törvény alapján egytől tíz évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti - jelentette be az ügyészség kedden Bécsben.

#alt#
Irving egy 2003-as MIÉP-gyűlésen

A 67 esztendős Irvinget november 11-én vették őrizetbe Stájerországban egy 16 évvel ezelőtti osztrák elfogatóparancs alapján. A hatóságok akkor azt követően adták ki a parancsot, hogy Irving egy bécsi és egy leobeni előadásában is tagadta az auschwitzi gázkamrák létezését.

Nem jogerős

A vádirat még nem jogerős, Irvingnek két hete van arra, hogy ellenvetést tegyen. Ha lemond erről, már a jövő év elején megkezdődhet a pere a bécsi tartományi büntetőbíróságon. Ha a bíróság különösen veszélyesnek minősíti az elkövetőt vagy annak tettét, a perben kiszabható szabadságvesztés maximuma akár 20 évig is terjedhet.

Irvinget az 1947-ben elfogadott tilalmi törvény (Verbotsgesetz) alapján állítják bíróság elé. A náci szervezetek újralapítását és a náci propagandát betiltó, valamint a holokauszt tagadását szankcionáló törvény alapján 1999 és 2004 között például 158 ítéletet hoztak Ausztriában.

Egy EP-képviselő mentelmi jogáról szavaznak
Felfüggesztené az Európai Parlament illetékes bizottsága Bruno Gollnisch mentelmi jogát, aki ellen a második világháborús náci gázkamrákról tett kijelentései miatt hazájában vádat emeltek. Gollnisch 2004 októberében Lyonban azt mondta: "Nem tagadom, hogy léteztek halálos gázkamrák. De nem vagyok a kérdés szakértője, és azt hiszem, hagynunk kellene a történészeket vitatkozni ezen". Nem vitatta, hogy "százezrek, milliók haltak meg" a holokausztban, de hozzátette: "azt illetően, hogy hogyan haltak meg ezek az emberek, vitát kellene indítani."
A törvény alapján 1-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik azokat, akik nyilvánosan tagadják a náci bűnöket. Tíztől 20 évig - különösen veszélyes esetben pedig életfogytig - terjedő elzárása ítélhetik a náci szervezetek újralapítóit, valamint az azokban vezető szerepet vállalókat. Náci propaganda terjesztéséért 5-től 10 évig terjed a kiszabható büntetés.

Egy brit bíróság korábban már kimondta róla, hogy történelemhamisító. Irving autodidaktaként több könyvet írt a náci Németországról és Hitlerről, amelyekkel nagy feltűnést keltett. Többek között azt állította, hogy Hitlernek nem volt tudomása a zsidók tömeges meggyilkolásáról.

Magyarországon is nagy vihart kavart egy két ével ezelőtti nyilatkozata, amelyről bővebben cikkünkben olvashat.