11:00, November 28.
Kamerun 3
Szerbia 3
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 2
Ghána 3
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 1
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Pert vesztett a holokauszt-tagadó történész

2000.04.11. 14:15
Elvesztette Deborah Lipstadt ellen indított perét David Irving történész - adta hírül a BBC. Lipstadt korábban holokauszt-tagadónak nevezte Irvinget, aki ezért beperelte, mivel szerinte Lipstadt állítása nem igaz és véleménye rombolja a szakmai hírnevét. A bíróság azonban Lipstadtnak adott igazat, Charles Gray bíró szerint Irving saját jobboldali teóriái igazolásának kedvéért meghamisította a történelmi tényeket.

Lipstadt ,,Hitler partizánjának" nevezte Irvinget
Elvesztette Deborah Lipstadt ellen indított perét David Irving történész. Irving az a finoman szólva ellentmondásos angol tudós, aki írásaiban rendszeresen megkérdőjelezte a náci haláltáborok létét és az áldozatok számát. Egy nyilatkozatában például a lágereket a lengyel kommunisták által kreált Disneylandeknek titulálta. Irving teóriáiból annak idején Deborah Lipstadt amerikai történésznek lett először komolyan elege, aki egy pár éve megjelent könyvében Irvinget az egyik legveszélyesebb holokauszt-tagadónak tartotta.

Lipstadt megkérdőjelezte, hogy Irving valóban történész-e, illetve ,,Hitler partizánjának", a történelem eltorzítójának nevezte. Irving emiatt perelte be Lipstadtot egy londoni bíróságon, mivel szerinte az csorbítja szakmai hírnevét és veszélyezteti megélhetését. Azt is kijelentette, hogy személyes okokon túl a szólásszabadság védelmében indított pert. Saját védelmében azt hozta fel, hogy a holokauszt tényét nem is tagadta, csak az áldozatok számát, a szisztematikus gyilkolás tényét, illetve a gázkamrák használatát kérdőjelezte meg.

Deborah Lipstadt
Emlékezetes, hogy Lipstadt védői február végén arra kérték Izraelt, adja ki Adolf Eichmann emlékiratait, hogy az addig titkos anyag segítségével is cáfolhassák Irving állításait. Izrael korábban már tervezte a II. világháborús náci ,,Endlösungért" (a ,,végső megoldásért"), tehát a zsidók kiirtásáért felelős Eichmann emlékiratainak szerkesztett kiadását, de az ügyvédek kérésére a teljes német nyelvű, szerkesztetlen anyagot hozták nyilvánosságra. Korábban az archívum 40 évig épp azért zárolta a papírokat, mert a történészek attól féltek, hogy a mentegetődző Eichmann visszaemlékezései a tagadók pozícióját erősítené. Lipstadt ügyvédei azonban úgy vélték, hogy az iratok és a még élő szemtanúk vallomásainak segítségével Irving minden állítása könnyen cáfolható.

A per során Irving állította, hogy Hitler 1943-ig semmit sem tudott arról, hogy a nácik ki akarják irtani a zsidókat. Azt is kijelentette, hogy gázkamrák sosem léteztek a zsidók bevagonírozása pedig csak arra szolgált, hogy Kelet-Európában új életet kezdhessenek. A tárgyaláson újra megerősítette, hogy a holokauszt tényét nem tagadja, de az áldozatok számát igen. Lipstadt védői szerint Irving ,,eltorzította és meghamisította" a történelmi tényeket, hogy saját jobboldali nézeteit igazolja.

Charles Gray bíró döntése szerint Irvingnek nem sikerült bizonyítania, hogy Lipstadt véleménye rontott szakmai hírnevén. Ezzel szemben a bíró bizonyítottnak látja, hogy Irving ,,rasszista, antiszemita, holokauszt-tagadó, aki együttműködik a szélsőjobboldallal". ,,Saját ideológiai megfontolásai alapján félreértelmezi és manipulálja a történelmi bizonyítékokat" - áll a döntés indoklásában.

Az ítélet kihirdetése előtt Irving azt nyilatkozta, hogy nem fog fellebbezni, bár a kétmillió fontra rúgó perköltség anyagilag teljesen tönkre teszi.  • Hírek
  • Bankszámla