Benedek
-5 °C
5 °C

SARS: iskolát gyújtottak fel Kínában

2003.04.29. 09:49
Felgyújtottak egy iskolát a Pekingtől 70 kilométerre fekvő Csakukangban, mivel a helyi hatóságok atípusos tüdőgyulladás-gyanús embereket kívántak elhelyezni az épületben. A kétezres tömeg ezzel nem érte be, a helyi önkormányzathoz vonult, útközben tört-zúzott. A WHO illetékesei szerint a világméretű járvány megfékezése a kínai védekezés sikerén múlik.
Zendülés robbant ki Kína északi részén azt követően, hogy egy település lakosai megtudták: a hatóságok atípusos tüdőgyulladás-gyanús (SARS) embereket kívánnak elhelyezni a helyi iskolában. A közel kétezer feldühödött ember felgyújtotta az épületet. Az eset vasárnap történt a fővárostól, Pekingtől 70 kilométerre fekvő Teincsin körzetben lévő Csakukang településen.

Törtek-zúztak

A helybeliek tudomást szereztek arról, hogy a hatóságok az iskolát karanténná akarják átalakítani. A település vezetője hiába próbálta érvekkel meggyőzni az embereket, akik a betegségtől való félelmükben inkább felgyújtották az iskolát, ami immáron használhatatlanná vált - közölték kedden kínai tisztviselők. Ezt követően a közel kétezres tömeg a helyi önkormányzathoz vonult, amit feldúlt. Felborították az épület közelében álló gépkocsikat, feltörték az épületben az ajtókat, összezúzták az ablaktáblákat és mindent, ami az útjukba került - közölte egy magát megnevezni nem kívánó helyi illetékes.

A hadsereg és a készültségi rendőrség érkezésekor a tiltakozók sürgősen távoztak a helyszínről. Az AFP tudósítása szerint 30-40 személy vett részt aktívan a rombolásban, míg a tömeg csupán buzdította őket.

Aggodalomra ad okot

A világméretű SARS-járvány leküzdésének kulcsa az, hogy Kínában sikerül-e megfékezni az atípusos tüdőgyulladást - válaszolta a BBC kérdésére David Heymann, a WHO illetékese Bangkokban. Aggodalomra ad okot, hogy a világ legnépesebb országában - Hongkonggal, Szingapúrral vagy a kanadai Torontóval ellentétben - még nem tetőzött a járvány.