Sára, Márió
2 °C
6 °C

Antiszemita uszítással vádolják az iszlám párt vezetőjét

2004.01.22. 19:36
Antiszemita uszítás gyanúja miatt vizsgálatot indított a párizsi ügyészség egy radikális iszlámista párt vezetője ellen, aki a muzulmán kendő iskolai viselésének betiltása ellen tartott múlt szombat felvonuláson zsidóellenes jelszavakat hangoztatott - jelentette be csütörtökön a francia igazságügyi miniszter.
Dominique Perben az Europe 1 rádióadónak nyilatkozva kijelentette: Jacques Chirac elnök világos utasításban kérte fel, keményen lépjen fel bármilyen rasszista magatartás ellen. Mint hozzáfűzte, ő szigorúan tartani kívánja magát ehhez az iránymutatáshoz. "Nem fogok eltűrni semmiféle túlkapást, ezt az embert meg kell állítani" - mondta.

A rasszizmus bűncselekmény

A szóban forgó személy Mohamed Latreche, a Franciaországi Muzulmánok Pártjának (PMF) vezetője, aki a hét végi párizsi demonstráció kezdeményezője volt. Az eseményen mondott beszédében a Strasbourg környéki törpepárt vezére durva kirohanásokat intézett zsidónak tudott francia újságírók ellen, rasszista államnak nevezte Izraelt, a cionizmust pedig az apartheiddel azonosnak minősítette.

A mostanáig ismeretlen szervezet elnökének hangszalagra rögzített szavait a francia rendőrség tanulmányozza, hogy eldönthesse, az elhangzottak kimerítik-e a rasszista uszítás tényállását.

"A rasszizmus bűncselekmény, nem fogom hagyni, hogy Franciaországban teret nyerjen"- hangozatta nyilatkoztában a miniszter.

Rágalmazási hadjárat?

A szombati párizsi tüntetést után számos civil szervezet, köztük a Rasszizmus és antiszemitizmus elleni nemzetközi Liga (Licra) tett bejelentést Latreche beszéde miatt közösség elleni izgatás címén. A franciaországi zsidó intézmények képviseleti tanácsa (CRIF) nyilatkozatban bélyegezte meg a PMF-vezető zsidóellenes, anticionista és holokauszt-tagadó megnyilatkozásait, és a szélsőséges párt feloszlatására szólította fel a francia hatóságokat.

Latreche az ellene folyó vizsgálatról az AFP hírügynökség tudósítójának nyilatkozva azt állította, hogy ő "rágalomhadjárat áldozata".