Móric
14 °C
17 °C

Marokkó elfoglalt egy spanyol szigetet

2002.07.12. 14:52
Elfoglalt egy lakatlan, Spanyolország fennhatósága alá tartozó szigetet a marokkói katonaság az észak-afrikai partoknál. A megszállást két marokkói zászló kitűzésével gyakorlatilag hivatalossá is tették. Spanyolország tiltakozik, az afrikaiak a terrorizmus és az illegális bevándorlás elleni küzdelemre hivatkoznak. A két ország viszonya az utóbbi időben olyan szinten megromlott, hogy Marokkó 2001 októberében visszahívta spanyolországi nagykövetét.
Marokkói katonák egy csoportja partra szállt egy Spanyolországhoz tartozó lakatlan földközi-tengeri szigetet, melyet két marokkói zászló kitűzésével gyakorlatilag birtokba vett. A spanyol kormány keményhangú panasszal fordult Marokkóhoz az ügyben - írja a BBC. Az afrikai ország vezetése szerint a katonaság az illegális bevándorlás elleni küzdelem jegyében őrposztot állított fel a szigeten.

Elhúzódó vita

A sziget kétszáz méterre van az afrikai partoktól, Marokkó parti vizein. A sziget hovatartozása régóta vita tárgyát képezi a két ország között. A két ország között az elmúlt időben többször is feszültség alakult ki, melyek eredményeként Marokkó tavaly októberben visszavonta spanyolországi nagykövetét. A viták részben a Marokkóból Spanyolországba irányuló illegális migráció, részben pedig az Európai Unió halászati szerződésének meg nem hosszabbítása miatt alakultak ki - írja a BBC.

Kecskét tenyésztenek

A legutóbbi nézeteltérés tárgya az észak-afrikai partoknál fekvő Kanári-szigetek melletti olajkutatás volt. A spanyol külügyminiszter szerint a sziget elfoglalása "súlyos és aggasztó incidens", azonban mindenkit nyugalomra intett. A marokkói kormány szerint katonái csak megfigyeléseket végeznek a szigeten a terrorizmus és az illegális migráció elleni harc keretében. Állításuk szerint a szigetet a marokkói lakosok használták, kecsketenyésztésre. Egy hete Marokkó tiltakozott Spanyolországnál, amiért az öt hadihajót kezdett egy a marokkói partoknál fekvő, fennhatósága alá tartozó sziget mellett állomásoztatni.