Árpád
-2 °C
3 °C

Marokkó elfoglalt egy spanyol szigetet

2002.07.12. 14:52
Elfoglalt egy lakatlan, Spanyolország fennhatósága alá tartozó szigetet a marokkói katonaság az észak-afrikai partoknál. A megszállást két marokkói zászló kitűzésével gyakorlatilag hivatalossá is tették. Spanyolország tiltakozik, az afrikaiak a terrorizmus és az illegális bevándorlás elleni küzdelemre hivatkoznak. A két ország viszonya az utóbbi időben olyan szinten megromlott, hogy Marokkó 2001 októberében visszahívta spanyolországi nagykövetét.
Marokkói katonák egy csoportja partra szállt egy Spanyolországhoz tartozó lakatlan földközi-tengeri szigetet, melyet két marokkói zászló kitűzésével gyakorlatilag birtokba vett. A spanyol kormány keményhangú panasszal fordult Marokkóhoz az ügyben - írja a BBC. Az afrikai ország vezetése szerint a katonaság az illegális bevándorlás elleni küzdelem jegyében őrposztot állított fel a szigeten.

Elhúzódó vita

A sziget kétszáz méterre van az afrikai partoktól, Marokkó parti vizein. A sziget hovatartozása régóta vita tárgyát képezi a két ország között. A két ország között az elmúlt időben többször is feszültség alakult ki, melyek eredményeként Marokkó tavaly októberben visszavonta spanyolországi nagykövetét. A viták részben a Marokkóból Spanyolországba irányuló illegális migráció, részben pedig az Európai Unió halászati szerződésének meg nem hosszabbítása miatt alakultak ki - írja a BBC.

Kecskét tenyésztenek

A legutóbbi nézeteltérés tárgya az észak-afrikai partoknál fekvő Kanári-szigetek melletti olajkutatás volt. A spanyol külügyminiszter szerint a sziget elfoglalása "súlyos és aggasztó incidens", azonban mindenkit nyugalomra intett. A marokkói kormány szerint katonái csak megfigyeléseket végeznek a szigeten a terrorizmus és az illegális migráció elleni harc keretében. Állításuk szerint a szigetet a marokkói lakosok használták, kecsketenyésztésre. Egy hete Marokkó tiltakozott Spanyolországnál, amiért az öt hadihajót kezdett egy a marokkói partoknál fekvő, fennhatósága alá tartozó sziget mellett állomásoztatni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?