Géza
-11 °C
-4 °C

Hibás volt az izraeli taktika

2006.08.24. 10:27
A libanoni konfliktusban az izraeli hadviselést irányító Dan Haluc először ismerte el, hogy a háború alatt hiányosságok voltak a logisztikában, a műveleti tervezésben és az irányításban is. Ehud Olmert miniszterelnök napokon belül dönt az ügy kivizsgálásának módjáról, amit az izraeli közvélemény a harcok lezárása óta egyre hangosabban követel.

Az izraeli vezérkari főnök először ismerte el, hogy a hadsereg követett el hibákat a hónap elején véget ért libanoni háborúban, jelentette csütörtökön az izraeli sajtó. "A katonai sikerekkel párhuzamosan számos területen voltak hiányosságok, így a logisztikában, a műveleti tervezésben és az irányításban is" - olvasható Dan Haluc altábornagy katonákhoz írott levelében, amelyet a Haarec című napilap ismertetett.


A vezérkari főnök nem mestere a szárazföldi harcnak

"Elköteleztük magunkat amellett, hogy egy alapos, őszinte, gyors és teljes vizsgálat keretében feltárunk minden sikert és hiányosságot. A vizsgálatba mindenkit bevonunk, kezdve velem, a rendfokozat nélküliekkel bezárólag, és szakszerűen megválaszoljuk a felmerült kérdéseket" - írta az izraeli vezérkari főnök.

Az izraeli közvélemény az egy hónapig tartó, egyértelmű izraeli győzelem nélkül véget ért háború előrehaladtával egyre erőteljesebben bírálta a hadsereg felkészültségét és taktikáját. A hadsereg hiányos élelmezéséről és ivóvízellátásáról szóló jelentések hatására egyre többen követelték a hadvezetés lemondását és azt, hogy induljon vizsgálat, ami feltárja a háború levezénylése közben elkövetett hibákat.

Hiba volt a levegőből támadni

A Haaerec szerint mindenképp elhibázott lépés volt, hogy Izrael légi csapásokkal próbálta megnyerni a háborút, a 20-35 kilométeres hatótávolságú mobilizálható rakéták kilövési pontját ugyanis rendkívül nehéz a levegőből észlelni, ezért a háborút a szárazföldön kellett volna megvívni. Így az sem volt a legjobb döntés, hogy az irányítást egy olyan katonai vezetőre, Dan Halucra bízták, aki ugyan a légierőhöz remekül ért, de nem szakterülete a szárazföldi erők irányítása.

Ehud Olmert kormányfő valószínűleg napokon belül dönt arról, hogy milyen vizsgálatot indítsanak. A legnagyobb súlyút egy olyan kormánytól független állami bizottság tudná lefolytatni, amely dönthetne katonai, illetve kormánytisztviselők leváltásáról is. Menáhem Mazúz legfőbb ügyész szerdán átnyújtotta a kormányfőnek azt a listát, amely alapján Olmert javaslatot tehet arra, milyen összetételű és hatáskörű legyen a vizsgálóbizottság.